1. Početna
  2. Civilno društvo
  3. Debata o upravljanju medicinskim otpadom na teritoriji grada Valjeva

Debata o upravljanju medicinskim otpadom na teritoriji grada Valjeva

Foto: pixabay.com

Valjevo – Upravljanje medicinskim otpadom na teritoriji grada Valjeva biće tema javne debate koju organizuju organizacije civilnog društva Pravni skener i Dijalog.

Javna debata je zakazana za 4. mart 2023.godine (u terminu od 11 do 13 časova, Monet caffe & bar, Karađorđeva 32, Valjevo).

Naime, Grad Valjevo je, poput ostalih lokalnih samouprava u Srbiji, potpuno zanemario činjenicu da su građani/ke u periodu vanrednih zdravstvenih situacija (pandemija COVIDF 19) postali značajni proizvođači medicinskog otpada.

Pored toga, nisu preduzeli nijednu meru kako bi učestvovali u zaštiti životne sredine i kako bi sprečili širenje zaraze do koje može doći od upotrebljenih maski i rukavica, kao i druge zaštitne opreme.

U poslednje tri godine, u gradu Valjevu nije usvojen nijedan dokument koji bi građanima/kama pružio informacije o načinima postupanja sa korišćenom zaštitnom opremom koja je kontaminirana virusom SARS-CoV-2.

Na osnovu odgovora gradske uprave na zahtev Pravnog skenera  za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, utvrđeno je i da građani/e Valjeva nisu ni podučeni da su i oni sami proizvođači medicinskog otpada (i pre, tokom i posle pandemije).

Upravljanje medicinskim otpadom jeste sprovođenje propisanih mera za postupanje sa medicinskim otpadom u okviru sakupljanja, razvrstavanja, pakovanja, obeležavanja, skladištenja, transporta i tretmana, odnosno ponovnog iskorišćenja i odlaganja medicinskog otpada.

Period pandemije je otvorio veoma važno pitanje u pogledu više segmenata života građana/ki u okviru lokalne samouprave, a to je međusektorska saradnja koja mora imati za cilj zaštitu zdravlja i života ljudi.

Na osnovu odgovora na zahteve za slobodan pristup informacijama od javnog značaja može se zaključiti da je najjednostavniji argument izostanka saradnje organa u okviru lokalne samouprave grada Valjeva (kao i drugih lokalnih samouprava u Srbiji) da oni nemaju nadležnost za upravljanje medicinskim otpadom, kao i da je osnivač zdravstvenih ustanova Republika Srbija.

Uzimajući u obzir ovu argumentaciju, odnosno različite nivoe nadležnosti, od republičkih do lokalnih, može se zaključiti da su zaštita stanovništva od zaraznih bolesti i zaštita životne sredine potpuno zanemareni čime su direktno ugroženi zdravlje i život ljudi u gradu Valjevu.

 S tim u vezi, može se zaključiti da se, u okviru lokalne zajednice, pojavila potreba za efikasnom i čvrstom saradnjom institucija koja bi uključila lokalne organe za zaštitu životne sredine, zdravstvene ustanove čije je sedište na teritoriji lokalne samouprave i nadležne organe za planiranje i sprovođenje javnih nabavki.

Svakako, u celom procesu ne bi se smeo zanemariti i standard zelenih javnih nabavki koje je usvojila Evropska unija.

Na planiranoj debati učesnici će biti, predstavnici organizacija civilnog društva, zdravstvenih institucija, državnih organa kao i narodni poslanice i poslanici koji su članovi odbora za zdravlje i životnu sredinu Narodne skupštine Republike Srbije.

Javna debata se realizuje u okviru projekta: Vratimo se na početak – Parlament kao osnova vladavine prava” koji je finansiran od Evropske unije.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…

Preporučujemo…