Davenport: Potrebni su nam odgovorni mladi novinari

Učenici Pravno-poslovne škole Beograd predstavili su, na svečanosti održanoj u okviru proslave Dana škole, svoj novi časopis i veb sajt koji su izradili članovi novinarske sekcije nakon studijskog putovanja po zemljama Evropske unije u okviru kampanje promocije medijske pismenosti.

Za časopis „Pravna strana“ i veb sajt, učenici Pravno poslovne škole nagrađeni su na konkursu u okviru pilot kampanje promocije medijske pismenosti među srednjoškolcima „Ako imaš šta da kažeš reci“, koju su podržali Delegacija EU u Srbiji i Ministarstvo kulture i informisanja. Na konkursu je učestvovalo 40 škola iz cele Srbije.

Direktorka Pravno-poslovne škole Julija Đorđević rekla je da je svečanost „na neki način nastavak proslave Dana škole – 9. maja, koji je istovremeno i Dan pobede nad fašizmom, kao i Dan Evrope“.

„U čast dog dana, naši učenici su konkurisai za najbolji đački časopis i veb sajt. Učestvovali su i pobedili i išli na putovanje“, rekla je direktorka Đorđević.

Prema njenim rečima, petoro učenika škole, koji su i članovi novinarske sekcije, bilo je na studijskom putovanju po zemljama EU. Julija Đorđević se zahvalila Britanskom savetu koji je dodeljivao nagrade, kao i Delegaciji EU koja je omogućila ceo projekat.

NAJJAČI UTISICI IZ POSETE ORF-U

Petoro učenika koji su boravili su studijskoj poseti prenelo je na svečanosti utiske iz poseta Ljubljani, Beču, austrijskoj državnoj televiziji (ORF), Budimpešti, kao i slovačkoj agenciji SITA. Najjače impresije nose  iz posete austrijskoj državnoj televiziji, koja je po rečima maturanta Nikole, „pravi mali grad, sa velikim tehničkim mogućnostima, nešto što kod nas nije viđeno“. Sa njim se složila i Ana koja kaže da je poseta bila korisna i s drugog aspekta, jer „ne treba samo upisati fakultet, već i videti nešto sa strane“.

Ipak, kao najvrednije  naveli su druženje sa vršnjacima (uz njih, u studijskoj poseti boravilo je i po pet učenika iz još osam škola iz Srbije): „Na ovom putovanju smo dosta naučili, upoznali nove kulture, ali najznačajnije je što smo stekli nove prijatelje. Mi smo išli sa još osam škola i već prošle nedelje su nas pozvali iz škole u Novom Pazaru da dođemo na njihovu svečanost“, rekla je Ana.

KAMPANJA MEDIJSKE PISMENOSTI PRIVUKLA NOVE ČLANOVE NOVINARSKE SEKCIJE

Predstavljajući novi veb sajt i časopis, naveli su da im je kampanja medijske pismenosti privukla nove članove novinarske sekcije. Utisak iz razgovora sa njima je da već sada znaju šta, ali i gde žele da studiraju: tako Nikola kaže da će studirati u Sloveniji, da zna prednosti studiranja u Ljubljani (studenti iz bivše Jugoslavije ne plaćaju studije, uslove svakodnevnog života,logističke prednosti…), kao i da je posetu iskoristio za dodatne kontakte.

Šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Majkl Davenport poručio im je da je novinarstvo jako odgovoran posao i poželeo im uspeh.

On je izrazio zadovoljstvo što je bio u prilici da direktno čuje utiske s putovanja i što su đaci mogli da učestvuju u „tom sjajnom projektu, jedinstvenom svoje vrste“.

„Drago mi je što ste uspeli da unapredite školski veb sajt i časopis. Novinarstvo je jako odgovoran posao. Želim vam uspeha zbog toga što su nam potrebni odgovorni mladi novinari kao što ste vi“, zaključio je Davenport koji je pozvao učenike da svoja iskustva podele na sajtu još jednog projekta EU – Evropskog dnevnika.

Izvor: Delegacija EU u Republici Srbiji

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…