Davenport: Nasilje na mađarskoj granici je ružna slika

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport je scene nasilja na mađarsko-srpskoj granici ocenio kao “ružnu sliku” i pohvalio Srbiju zbog načina na koji pomaže izbeglicama. EU je do sada izdvojila više od milion evra za pomoć Srbiji u suočavanju sa aktuelnom izbegličkom krizom ali će potrebe biti još veće.

Ograde nisu rešenje

Gostujući u emisiji “Pravi ugao” RTV Vojvodine Šef delegacije EU Majkl Davenport istakao je “humanost Srbije” u koju se uverio i tokom posete prihvatnom centru u Kanjiži gde se sastao sa predstavnicima Crvenog krsta, Prihvatnog centra i drugih organizacija. “Zaista sam impresioniran i nije reč samo o Vladi Republike Srbije, već i o ljudima, gradjanima Srbije, načinom na koji su pomagali i primili izbeglice u ovoj kriznoj situaciji. Reč je takodje o individualnim postupcima, kao što je na primer policajac iz Preševa Redzep Arifi” rekao je Devanport podsećajući na fotografiju policajca koji u naručju drži sirijskog dečaka a koju je snimila novinarka BBC.

Ambasador Davenport je rekao da je Delegacija EU Srbiji do sada pomogla Srbiji u suočavanju sa aktuelnom krizom kroz humanitarnu pomoć. “Izdvojili smo do sada malo više od million evra” rekao je i ukazao da će potrebe za pomoći biti veće jer “sledi priprema za gore vremenske uslove tokom zime”.

Na pitanje zbog čega se EU nije ozbiljnije usprotivila odluci Mađarske da podigne žičanu ogradu na granici, odgovorio je da to „jeste ružna slika“ i naglasio da “nisu ograde rešenje ovakvih kriza. Do rešenja možemo da dođemo samo kroz dijalog. Moram da kažem da je Vlada Republike Srbije do sada uvek isticala da nisu u pitanju bilateralni odnosi izmedju Srbije i Madjarske u ovom slučaju. Mislim da je jasno da vlada Srbije ima dosta pozitivne, dobre i bliske odnose sa vladom Madjarske i da se ti kontakti nastavljaju takodje vezi sa krizom i danas na na granici”.

Šengenski sporazum nije suspendovan

Upitan da li bi ti odnosi mogli biti ugroženi eventualnim vraćanjem izbeglica iz Mađarske u Srbiju, Davenport je kazao da “treba priznati da je migrantska politika EU u krizi. Ostvareni su veliki rezultati na tom planu u EU, ali Unija se nikad do sada nije suočavala sa krizom ovakvih razmera“, i istakao da Evropska komisija analizira sve aspekte novih propisa u Mađarskoj o migrantskoj politici.

Po rečima Davenporta Šengen nije suspendovan. “Odluka Nemačke Vlade jeste u okviru Šengenskog dogovora. Znači postoji mogućnost Šengena da dodje do ovakvih odluka u kriznim situacijama kao sto je sada slučaj. Ali mislim da bi trebalo da da budemo jasni, da se ne mešaju stvari što se tiče Šengena, Šengen postoji” objasnio je Davenport i odbacio spekulacije da zbog trenutne situacije mogu biti ugrožen bezvizni režim između Srbije i EU.

Srbija može da računa na otvaranje poglavlja tokom idućih meseci

Govoreći o narednom izveštaju Evropske komisje o napretku Srbije u procesu evrointegracija, Davenport je kazao da u svim oblastima Srbija ide napred. “Jasno je da je Vlada Srbije posvećena napretku. U tom pogledu, dogovor oko implementacije Briselskog sporazuma je veliki pomak. Srbija može da računa sa otvaranjem prvih poglavlja tokom idućih meseci“ rekao je on.

Prema njegovim rečima, za datum otvaranja prvih poglavlja, prema proceduri Evropska komisija treba da iznese predlog o kojem se onda izjašnjavaju države članice. Ipak, veruje da je “tehnički moguće da takva odluka bude doneta do kraja ove godine“.

U odgovoru na pitanje oko situacije sa medijima u Srbiji ambasador Davenport je rekao kako je “implementacija novih medijskih zakona u toku. Suviše je rano da procenimo kako će izgledati medijska scena u Srbiji za nekoliko meseci, za godinu dana, nakon pune implementacije tih zakona” dok je oko u pogledu stanja u oblastima ljudskih prava, medija i pravosuđa, Davenport je kazao da su akcioni planovi za ta poglavlja gotovo završeni., što, kako je naveo, predstavlja tek početak suštinskog rada u tim obalstima.

Govoreći o formiranju Zajednice srpskih opština i najavama formiranja zajednice albanskih opština na jugu Srbije, Davenport je rekao da to nije isto, jer je ZSO rezultat dugotrajnih pregovora u okviru dijaloga Beograda i Prištine, dok inicijativu za formiranje zajendice opština na jugu Srbije vidi kao njihovo pravo.

Takve inicjative su njihovo pravo, ali treba reći da stranke albanske nacionalne manjine imaju vodeću ulogu u opštinama Bijanovac i Preševo i na taj način mogu da ostvaruju svoja prava“, kazao je i naveo da o toj incijativi nije bilo kontakata sa predstavnicima EU.

Na pitanje kako ocenjuje protivljenje Srbije zahtevu Kosova za prijem u UNESCO, odgovorio je da ta odluka “može da se donese samo u okviru UNESC-a ,samo zemlje članice mogu da je donesu”.

Izvor: Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…