Davenport: Lokalne samouprave treba da budu transparentne i dostupne građanima

Učestvujući na godišnjoj Stalnoj konferenciji gradova i opština (SKGO) Šef delegacije Evropske unije Majkl Davenport je izrazio zadovoljstvo ostvarenim “istinskim partnerstvom” između EU i lokalnih samouprava u Srbiji koje je donelo promene u životima građana.

On je rekao da je važno nastaviti reforme sa otvaranjem poglavlja o pristupanju Srbije EU da bi građani, koji sa pravom očekuju i da lokalne samouprave budu transparentne i  pristupačne, osetili opipljive rezultate.

Davenport je naglasio da reforme mogu sprovesti samo kompetentni i motivisani državni službenici, a oni mogu da rade efikasno samo uz odgovarajuću podršku.

On je kao prioritete u koje treba više ulagati jer su važni za napredak u priključivanju EU naveo jačanje strateškog razvoja, jačanje kapaciteta lokalnih kadrova, rešavanje imovinsko pravnih pitanja, veću zaštitu životne sredine je važno za napredak u priključivanju EU.

“Svi smo svesni da su opštine u Srbiji bile suočene sa ozbiljnim stvarima kao što su izbeglička kriza u čijem je efikasnom i humanom upravljanju Srbija imala aktivnu i  konstruktivnu ulogu” ukazao je šef Delegacije EU u Srbiji.

Ambasador Davenport je najavio  nastavak saradnje sa SKGO kroz program Exchange 5 koji podržava opštine u prioritetnim oblastima.

Izvor: Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…