Davenport: EU spremna da pomogne deci oboleloj od raka u Srbiji

Srpska mreža za borbu protiv dečijeg raka domaćin je ovogodišnje konferencije  “Evropski standardi lečenja dece obolele od raka”, Evropskog udruženja roditelja dece obolele od raka, a podaci pokazuju da je stopa smrtnosti dece obolele od raka u Srbiji viša za skoro 20 odsto u odnosu na decu u Evropi.

Na konferenciji koja je održana uz podršku Delegacije EU u Srbiji, učestvuju i predstavnici pedijatrijske hematoonkologije iz Srbije kao i predstavnici Evropskog društva pedijatrijske onkologije i 112 roditelja a tema je “Evropski standardi lečenja i nege”.

Otvarajući konferenciju šef delegacije Evrpske unije u Srbiji Majk Davenport je naveo podatak da u svetu na svaka tri minuta jedno dete umre od raka, a da je izlečenje moguće za 70 odsto dece i adolescenata, a kod nekih tumora i do 100 odsto.

Davenport je istakao da se čini da postoje razlike u standardima lečenja dece obolele od raka u različitim delovima Evrope kao i to da je uloga roditelja u procesu izlečenja izuzetno velika.

On je naglasio značaj primene evropskih standrada u lečenju dece obolelih od raka kao i spremnost EU da pomogne srpskom udruženju u toj oblasti.

“Pravi rezulat se može postići samo timskim radom koji podrazumeva angažovanjue medicinskog osoblja, psihijatarske službe, roditelja obolele dece…”, rekao je Devenport, dodavši da roditelji moraju biti pripremljeni da pomognu medicinskom osoblju.

Predstavnica Srpske mreže za borbu protiv dečjeg raka Irina Ban iz Udruženja “Zvončica” je zahvalila Davenportu što ih je podržao u organizaciji konferencije, podsećajući na njegov dolazak u Roditeljsku kuću u kojoj borave roditelji i deca koja se leče od raka. “Deca su se igrala doktora, temeljno su pregledali gospodina Davenporta i konstatovala da je dobrog zdravlja”, ispričala je Ban.

Ban je poručila da “moramo da podignemo stopu izlečenja dece obolele od raka jer je to moguće… U Evropi je stopa preživljavanja dece obolele od izlečivih oblika raka ide do 80 odsto, dok je u Srbiji ona niža i do 20 odsto”, rekla je ona.

Srpska mreža za borbu protiv dečjeg raka obuhava više udruženja koja su organizovala medjunarodnu konferenciju o toj problematici kako bi skrenuli pažnju evropske i domaće javnosti na probleme lečenja dece u Srbiji.

Po podacima, smrtnost dece obolele od raka u Srbiji je viša za skoro 20 odsto u odnosu na decu u Evropi a “nisu deo kliničkih studija i nemaju pristup najnovijim lekovima”.

Cilj Srpske mreže za borbu protiv dečjeg raka je implementacija dokumenata “Evropski standardi lečenja dece i mladih obolelih od raka” koji podrazumeva da u Srbiji postoji Nacionalna strategija za dečji rak i Nacionalni registar sa podacima o toj bolesti.

Lusia Baset iz španske federacije roditelja dece obolele od raka ocenila je da je skup prilika da se razmene iskustva. “Treba prvo da učinimo što je neophodno, da bismo ostvarili ono što je moguće, pa tek onda ono što nam se činilo nemogućim”, rekla je Baset.

Na trodnevnoj konferenciji učestvovali su predstavnici Francuske, Nemačke, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Italije, Luksemburga, Holandije, Rusije, Rumunije, Norveške, Crne Gore, Poljske i Slovačke.

Izvor: Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…