Darko Šper jedan od dobitnika nagrade EU za istraživačko novinarstvo

Novinar Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE) Darko Šper jedan je od dobitnika Nagrade Evropske unije za istraživačko novinarstvo u Srbiji za 2015. godinu.

Nagrada je namenjena autorima istraživačkih priča koje doprinose transparentnosti i izveštavaju o društvenim temema u vezi sa zloupotrebom moći i osnovnih ljudskih prava, korupcijom i organizovanim kriminalom u Srbiji, a sa kojima javnost na drugi način ne bi bila upoznata. Nagrada ima za cilj da istakne i promoviše izuzetna dostignuća istraživačkih novinara, kao i da unapredi vidljivost kvalitetnog istraživačkog novinarsta u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj.

Novinar Darko Šper rekao je na današnjoj svečanosti proglašenja dobitnika da mu je posebno drago zbog nagrade, jer dolazi iz Novog Sada.

“Mi se uglavnom bavimo lokalnim temama i drago mi je što su te lokalne teme došle na nacionalni nivo i da je to neko prihvatio. Veoma mi je drago što dolazim i iz Radio-televizije Vojvodine, iz javnog servisa, gde su neke od ovih priča ekranizovane”, kazao je Šper.

On je rekao i da na RTV ima dosta mladih novinara koji se bave istraživačkim novinartvom i koji žele da stave publici na znanje da su u službi njih, a ne političara.

“Nadam se da ćemo tu misiju nastaviti i da nas ljudi posmatraju”, dodao je on.

Serijal istraživačkih tekstova Darka Špera o suđenju zabranjenoj neonacističkoj organizaciji Nacionalni stroj žiri, u čijem radu su učestvovali Brankica Stanković, odgovorna urednica portala Insajder.net, Ljubica Gojgić, novinarka RTV-a, Rade Veljanovski, profesor Fakulteta političkih nauka, Miroslava Milenović, članica Saveta za borbu protiv korupcije i Vladimir Barović, profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, je nagradio kao drugoplasirani.

“Serijal se bavi suđenjem Nacionalnom stroju, predstavlja javno dostupnu dokumentaciju i javnosti pruža uvid kako se odustalo od krivične odgovornosti i kako su pripadnici Nacionalnog stroja samo prekršajno odgovarali. Na svetlo dana iznosi jako važnu društvenu temu ali otvara i pandorinu kutiju stanja u srpskom pravosuđu”, navodi se u obrazloženju žirija.

Prva Nagrada Evropske unije uručena je Aleksandru Đorđeviću za priču “Iskopavanje kopa i budžeta”, koja je objavljena na sajtu Balkanske istraživačke regionalne mreže (BIRN).

Treća nagrada pripala je grupi novinara BIRN-a Ivanu Angeloskom, Petritu Čolakuu, Krešniku Gaši, Jeleni Ćosić, za tekst “Veselinoviću i partnerima milioni bez tendera”.

Nagradu EU za istraživačko novinarstvo je ustanovio Generalni direktorat za proširenje Evropske komisije u skladu sa Strategijom za proširenje EU koja prepoznaje izraženu potrebu za obezbeđivanjem slobode govora u medijima, kao i za podršku istraživačkom novinarstvu u praćenju reformskog procesa i održavanju istorijskog zamajca ka pridruživanju EU.

Procesom dodele nagrade upravlja regionalno partnerstvo organizacija civilnog društva pod vođstvom Mirovnog instituta iz Ljubljane, koje je za ovaj zadatak odabrala Evropska komisija. Procesom dodele nagrade u Srbiji rukovodi Novosadska novinarska škola.

Izvor: Vojvođanski istraživačko-analitički centar – VOICE 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…