Danska: Socijaldemokrate u prilici da formiraju manjinsku vladu

Mette Frederiksen

Kopenhagen, 6. jun 2019.- Danski premijer Lars Leke Rasmusen podneo je ostavku, posle izbora na kojima su partije levog centra ostvarile dobitke dok su njegovi populistički partneri prošli veoma loše.

Rasmusenova ostavka omogućava socijal-demokratama da pokušaju da formiraju manjinsku vladu.

Liderka socijal-demokrata Mete Frederiksen (41) će početi komplikovane razgovore ne bi li postigla osnov za vladu. Ona je odbacila mogućnost koalicije s Rasmusenovim liberalima.

Dosadašnja vlada nije uspela da sačuva većinu u parlamentu, iako je Rasmusenova Liberalna stranka čak ovojila i nešto više glasova nego na prethodnim izborima.

Poraz vlade izazvao je slab rezultat desne populističke Danske narodne partije, koja je neformalno podržavala Rasmusena, a koja je na izborima dobila samo 8,7% glasova, u odnosu na 21,1% koliko je osvojila 2015.

Ta partija podržavala je u poslednje dve decenije nekoliko danskih vlada desnog centra, koje su zauzvrat sprovodile njene tvrđe stavove u oblasti migracione politike, prenela je agencija AFP.

Kako je u međuvremenu većina stranaka na danskoj političkoj pozornici usvojila restriktivniju izbegličku politiku, tako je kod birača opala i privlačnost narodne partije.

Socijal-demokrate, koje su poslednji put u Danskoj bile na vlasti od 2011. do 2015. godine, u izbore su ušle u ulozi favorita. I ta partija je u znatnoj meri usvojila tvrđi stav prema imigraciji.

Frederiksen, koja je u politiku ušla sa 24 godine, rekla je 5. juna glasajući u svojoj izbornoj jedinici u Kopenhagenu da je taj tvrđi stav doprineo povratku glasova.

Neki socijal-demokratski birači koje smoi izgubili poslednjih nekoliko godina, koji nisu podržavali našu migracionu politiku, sada su se vratili„, rekla je Frederiksen, koja je i sama početkom 2000-ih godina osuđivala dansku politiku u toj oblasti kao „najdrastičniju u Evropi„.

Socijal-demokrate su, međutim, pod njenim vođstvom 2018. godine predložile da u borbi protiv masovnih imigracija tražioci azila budu poslati u specijalne kampove na severu Afrike, dok traje razmatranje njihovih zahteva.

Pored pitanja migracija, na ishod glasanja uticala je i želja birača da, posle dve decenije liberalnih reformi, na vlast ponovo vrate partiju koja je zagovornik i garant socijalne države.

Socijal-demokrate su već najavile da će, ako konačni rezultati potvrde njihovu pobedu, formirati za danske uslove relativno uobičajenu manjinsku vladu, koja bi onda u donošenju zakona zavisila od podrške parlamentarnih stranaka.

Nagovestile su i da će se, s obzirom na solidan privredni rast Danske, gotovo punu zaposlenost i snažne javne finansije, posvetiti klimatskim pitanjma, odbrani države blagostanja i obećale da će ukinuti mere štednje u obrazovanju i zdravstvu.

Na izborima u Danskoj moglo je da glasa oko 4,2 milion građana, a posmatrači veruju da je i odziv bio tradicionalno visok. Na poslednjim izborima 2015. godine iznosio je 85,9%.

Danski parlament ima 179 poslanika, a po dva mandata su rezervisana za autonomne teritorije Grenland i Farska ostrva, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…