1. Početna
  2. Kultura
  3. Književnost
  4. Danica Vukićević dobitnica NIN-ove nagrade za najbolji roman 2022. godine

Danica Vukićević dobitnica NIN-ove nagrade za najbolji roman 2022. godine

Foto: Tanjug

Beograd – NIN-ovu nagradu za najbolji roman 2022. godine na srpskom jeziku dobila je Danica Vukićević za „Unutrašnje more„, u izdanju Nojzaca, objavio je žiri.

Ozbiljno pratim našu književnu produkciju i izbor mog romana ima veliku simboličku težinu, jer je napisan vrlo rizično„, istakla je Vukićević u obraćanju nakon proglašenja za dobitnicu NIN-ove nagrade.

Na današnjoj završnoj sednici žirija za Vukićević su bili Milena Đorđijević, Žarka Svirčev i Goran Korunović, dok je Marija Nenezić glasala za „Koljku i SašenjkuUglješe Šajtinca, a za „Klub istinskih stvaralacaMilana Tripkovića je bio Pančić, koji je zbog bolesti bio odsutan.

U odluci žirija se kaže da je izabrani roman 69. NIN-ove nagrade „formalno inventivan, preispituje probleme egzistencije od privatne do društveno-političke ravni, od materijalnosti svakodnevice do ključnih unutarnjih drama pojedinaca u savremenom svetu„.

Jezičkom suptilnošću i silovitošću, Vukićević transformiše fragmentarni način pisanja u celovitu romanesknu sliku sveta„, ocenio je žiri.

Vukićević je duhovito rekla da je zahvalna članovima žirija koji su glasali za njen roman  „jer su pokazali koliko su pametni“, ali i ostalima „koji nisu glasali jer su ukazali na druge ljude„.

Govoreći o formatu kog je izabrala u „Unutrašnjem moru„, Vukićević je rekla da su u romanu „svi fragmenti povezani, imaju duboko jedinstvo i to je veoma složena priča„.

Iako je znaju kao pesnikinju i piše već 30 godina, Vukićević je podsetila da je objavljivala i prozne priče

Sada će biti velika frka. Kad napišeš roman ljudi te ozbiljno shvataju. Važna stavka u pisanju ove knjige – nisam imala predumišljaja, prišla sam tekstu sa slobodom i ogromnom radošću. Ovu knjigu doživljavam kao čistu radost„, navela je dobitnica.

Vukićević je istakla da voli svoj roman „Unutrašnje more“ koji predstavlja hologram njene ličnosti ali i ima svoj samostalni život.

Rodom Valjevka Vukićević je završila Filološki fakultet na odseku Opšte književnost i teorija književnosti, kao i Ženske studije u Beogradu.

Pored pesama, piše prozu, eseje i književnu kritiku, a objavila je knjige poezije „Kao hotel na vetru“ (1992), „Kada sam čula glasove“ (1995), „Šamanka“ (2001),  „Visoki fabrički dimnjaci“ (2012) i druge.

Nenezić je ocenila da sve više pesnika počinje da se oprobava u pisanju romana, što je na prvi pogled neobično, ali je Vukićević među retkima koja „uspeva da iskorači iz usko lirske prespektive i donese jednu širu romanesknu sliku sveta„.

To je ulaznica u svet romana, a to je Danica uspela„, naglasila je Nenezić.

Svirčev je rekla da je glasala za Vukićević pošto „autorski uspeva da kreira celovitu viziju sveta, romanesknu i inovativno, da sliku nudi preko fragmenta pokazujući transformativnu moć fragmenta„.

Autorka uspeva da nam pokaže jezičkom i misaonom sugestivnošću da fragment može da bude kohezivna snaga teksta„, navela je Svirčev.

Povodom „Unutrašnjeg mora„, Đorđijević je navela među nekoliko paradigmatskih specifičnosti da debitanti mogu smelo, snažno i zaokruženo da postanu najbolji u godini kao i da vrsna pesnikinja može postati snažan romanopisac.

Prema njenim rečima, „Unutrašnje more“ uspeva da „kroz kontrast i negaciju romana kao književne forme istovremeno postaje roman„.

U jednoj priči u ovom romanu kaže se da junakinja ne daje dušu u zamenu za kikiriki. ‘Unutrašnje more’ ne prodaje svoju dušu za kikiriki„, navela je Đorđijević.

Korunović je istakao da je „Unutrašnje more“ „roman rizika radikalnog pisanja knjiga koje zahvata naše iskustvo od intimne ravni, interpersonalne, do društveno-političke stvarnosti, a dotiče se i metafizičkih tema„.

U najužem izboru za NIN-ovu nagradu bili su i Goran Petrović i „Papir sa vodenim znakom„, Mirjana Drljević za „Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo“ i Marijana Čanak sa „Klara, Klarisa„.

Najčitanije
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…