Dani italijanskog filma u Beogradu

Foto: Tanjug/ Filip Olćan

Beograd – Festival „Dani italijanskog filma – Cinema Made in Italy“ biće održan od 24. do 28. oktobra, najavila je direkcija manifestacije.

Učesnici konferencije u Preš centru su bili: Luka Gori, ambasador Republike Italije u Srbiji, Roberto Činkota – direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Igor Stanković, direktor MegaCom Film, koorganizatora Dana italijanskog filma.

Ostali su se uključili online iz Italije: Kristina Kasano i Monika Moskato, ispred italijanskog filmskog studija „Cinecittà„.

Dani italijanskog filma – Cinema Made in Italy“ biće održani i u Novom Sadu i Nišu u prvoj polovini novembra, kako su saopštili na konferenciji.

U Beogradu festival će se prikazivati u Mts Dvorani i bioskopu Cine Grand BIG Rakovica.

Igor Stanković se osvrnuo na činjenicu da već postoji Festival italijansko-srpskog filma koji je skoro održan i tako traje već godinama, ali da je najnoviji festival ipak nešto sasvim drugačije, jedinstvena manifestacija koja u selekciji ima najnovija ostvarenja italijanske kinematografije iz tekuće 2023. godine.

Ambasador Italije u Beogradu Luka Gori je podsetio da je u Srbiji tek malo više od godinu dana i da je za to vreme video kako se uspešno razvijaju odnosi Italije i Srbije, gde je kultura veoma važan element.

Manifestaciju organizuju Cinecittà, najveći filmski studio u Evropi, Italijanski institut za kulturu i Mts Dvorana uz podršku Ministarstva kulture, Opštine Stari grad i Ambasade Italije, kojima je Luka Gori izuzetno zahvalan.

On je naglasio da je čuveni studio Cinecitta ostao prava ikona u svetu sedme umetnosti i kao promocija italijanskog filma u čitavom svetu.

Film je važna komponenta u odnosima Srbije i Italije, nastavak te tradicije i postoji Sporazum o saradnji u pogledu koprodukcija. Istina, dugo je trajalo, godinama potpisivanje tog Sporazuma i sada je u martu ove godine konačno realizovano„, otkrio je ambasador Italije i napomenuo da će se u tom pogledu snimati srpsko-italijanskoj filmovi.

Gori je najavio u petak, 20. oktobra i Gala veče putem manifestacije „Dani italijanskog jezika„, kada će u Italijanskoj ambasadi doći ličnosti javnog života, pa i srpski glumci koji će govoriti o svom iskustvu u snimanju italijanskih filmova.

Direktor Italijanskog instituta za kulturu Roberto Činkota je naveo da se nalazi u Beogradu već pune tri godine i uvideo je činjenicu da je „film definitivno umetnost koju publika u Srbiji najviše voli i ceni, a na drugom mestu je muzika„.

Činkota je naglasio da osim ova dva festivala italijanskog filma u Beogradu, kinematografija njegove zemlje je redovno prisutna u Srbiji na mnogim festivalima, tako da je aktuelnost novih naslova uvek zagarantovana.

Prvi čovek Italijanskog instituta za kulturu je ocenio da je zanimljiva formula festivala „Cinema Made in Italy„, te osim Beograda će se odvijati u Nišu i Novom Sadu, ali i po regionu – Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori, kako ovaj Institut pokriva i ove zemlje bivše SFRJ.

Kristina Kasano i Monika Moskato, u ime „Cinecitta“ uključile su se online putem i Zoom platforme i naglasile da su najnoviji italijanski filmovi na repertoaru već bili u selekciji festivala u Kanu, Roterdamu, Torontu i Veneciji.

Kako su njih dve ocenile, reč je o devet sasvim različitih filmova, u pogledu tematike i žanrova, ne postoji neka vezivna nit ni sadržaj, jedino što su u fokusu mladi autori sa pričama iz miljea mladih ljudi i potraga za svojim identitetom.

Selekciju je napravio italijanski filnski novinar, kritičar i esejista Đorđo Gozeti u dogovoru sa Igorom Stankovićem ispred Mts Dvorane i distributerske filmske kuće MegaCom Film.

Najistaknutiji je čuveni reditelj Nani Moreti, koga zovu „italijanski Vudi Alen„, čiji će najnoviji film „Sunce budućnosti“ biti prikazan na prvom izdanju Festivala italijanskog filma.

U selekciji su: tinejdžerska drama „Beskrajna nedeljaAlena Paronija, tinejdž horor „Mimi – Princ tameBranda de Slike, porodična krimi drama, „Kao ovce među vukovima“ (igra i naš glumac Aleksandar Gavranić) režiserke Lide Patituči, drama „AmandaKaroline Kavali, porodična drama „AdađoStefana Solime, melodrama „VatrometĐuzepea Fjorela, drama „Prelepo leto“ rediteljke Laure Luketi.

Takođe, na repertoaru je i film katastrofe „Rekao sam tiĐinevre Elkan, gde igraju američki glumac Deni Hjuston, i italijansko-američke glumice Greta Skaki („Shattered„) i Valerija Golino („Kišni čovek„, „Usijane glave„).

Osim Glavnog programa, ovaj festival odaje počast – omaž velikom legendarnom reditelju Federiku Feliniju (1920-1993) povodom 30 godina od njegove smrti i 103 godine od rođenja. Tako će biti prikazano njegovih pet kultnih filmova: „Dangube“ (1953), „Sladak život“ (1960), „Osam i po“ (1963), „Đulijeta među duhovima“ (1965) i „Glas meseca“ (1990) gde su igrali velikani glume – Marčelo Mastrojani, Klaudia Kardinale, Đulijeta Mazina, Anuk Eme, Anita Ekberg, Roberto Benjini i mnogi drugi.

Italijanska Cinecittà je jedan od najvažnijih evropskih filmskih arhiva u kome se nalaze najznačajniji materijali evropske i italijanske kinematografije.

Reč je o velikoj audiovizualnoj zbirci Arćivio Luce koja se bavi istorijom 20. veka, a UNESCO ju je upisao u registar Memory of the World.

Cinecittà upravlja legendarnim studijima Cinecittà, a italijansku kinematografiju promoviše kao član Evropske filmske promocije (EFP).

Samo filmovi „Sunce budućnostiNaniija Moretija i „VatrometĐuzepea Fjorela su imali za sada zvanične premijere u Italiji i redovnu bioskopsku distribuciju sa uspehom, dok ostalih sedam naslova su i dalje po festivalima i tek čekaju prikazivanje u svojoj zemlji.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…