Danas nije prekršio kodeks tekstom o Andreju Vučiću

Beograd, 07. novembar 2016. (DANAS) – List Danas tekstom pod naslovom "Čime se bavi Andrej Vučić" nije prekršio Kodeks novinara Srbije, saglasni su članovi Komisije za žalbe Saveta za štampu koji su bili sagovornici Danasa.

Prema njihovim tvrdnjama, tema kojom se naš list bavio nesumnjivo je od javnog interesa i tekstom se ne kriminalizuje osoba o kojoj se pisalo.

Predstavnica NUNS u Komisiji Saveta za štampu Tamara Skroza ocenjuje za Danasa da je tekst "Čime se bavi Andrej Vučić" analiza bazirana na ranije objavljivanim navodima. "Nema nikakvog kršenja Kodeksa novinara Srbije. Na prvi pogled nema povrede prava na privatnost, jer je čovek o kome se piše javna ličnost, a kao moguću metu atentatora predstavili su ga ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i njegov brat. Na osnovu toga, u interesu je javnosti da se istraži čime se on bavi, da bi se videlo zašto bi osoba eventualno mogla da bude meta", navodi Skroza i dodaje da su se novinari našeg lista ogradili svuda gde se govori o nepotvrđenim informacijama.

Na pitanje da li je Danas na bilo kojim način ovim tekstom kriminalizovao Andreja Vučića, Skroza napominje da nije, a da ako neko jeste "kriminalizovao", onda je to premijer koji ga je predstavio kao metu.

I predstavnik UNS u ovoj komisiji Saveta za štampu Vladimir Radomirović tvrdi da naš list, prema njegovom mišljenju, ovim tekstom nije prekršio etički kodeks novinara. Pitanje čime se bavi Andrej Vučić je legitimno, dodaje on, pogotovo kada ga ministar policije predstavi kao moguću metu atentatora. "Mislim da je ipak Danas mogao ozbiljniji tekst da uradi na ovu priču. Najzanimljiviji detalj mi je da je Andrej član Nadzornog odbora Udruženja osiguravača Srbije, organizacije koja po svemu liči na kartel osiguravajućih kompanija Srbije i koja ima donekle javna ovlašćenja. U tom odboru je zajedno sa Miroslavom Milenović iz Saveta za borbu protiv korupcije. Postavlja se pitanje ko ga je tu postavio i kolika mu je plata. Da li je to javna funkcija i da li zbog toga mora da prijavi prihode Agenciji za borbu protiv korupcije?", navodi Radomirović.

On ocenjuje da je tema teksta svakako od interesa za javnost, iako malo senzacionalistički predstavljen, ali da nije prekršen Kodeks novinara Srbije.

Stojan Marković, predstavnik Lokal presa u Komisiji za žalbe, takođe navodi da na prvo čitanje teksta nije video prekršaje etičkih standarda. "Ako bude neko uložio žalbu i dođe na odlučivanje Komisije, svakako bismo morali detaljnije da se pozabavimo tim tekstom i možda bi se našao neki element povrede Kodeksa. Koliko vidim, u tekstu su taksativno naređane odranije poznate činjenice i nema novih elemenata. Ako niste prekršili Kodeks novinara, teško da ste onda i zakonski okvir. Sa stanovišta novinarske etike, tekst je dobro napisan", ocenjuje Marković.

  

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…