Danas: Ne priliči Javnom servisu da koristi rečnik Pinka

Dnevni list Danas

Beograd, 12. novembar 2019. – Ne priliči Javnom servisu da u zvaničnom saopštenju koristi rečnik Pinka kako bi se obračunao sa jedinim nezavisnim građanskim dnevnim listom u Srbiji, ocenio je list Danas povodom reagovanja Radio-televizije Srbije (RTS) na tekst koji je objavljen u tim novinama.

Kako se navodi, poređenje lista Danas sa provladinim propagandnim biltenom Informer je vređanje zdravog razuma i dobro poznati papagajski manir režimske propagande da Danas naziva „žutom štampom“.

Stav, rečnik i ton reakcije RTS na tekst u Danasu u kome se prenosi istraživanje fondacije Konrad Adenaur prema kome skoro 65 odsto građana nema poverenje u javni medijski servis koji pored države sufinansiraju građani – apsolutno su neprimereni za jednu takvu medijsku kuću„, ocenio je list.

Taj beogradski dnevnik naveo je da RTS kao javni servis mora da radi u interesu svih građana koji ga plaćaju, da bude stub demokratije, glavni kontrolor vlasti, ali povrh svega primer kvalitetnog novinarstva, novinarske etike i primerenog javnog izražavanja.

List Danas, a to pokazuju svi monitorinzi Saveta za štampu i drugih organizacija, čak i onih bliskih aktuelnoj vlasti, za 22 godine postojanja, kako se ističe, nije imao toliko prekršaja etičkog kodeksa novinara, lažnih vesti i propagande koliko svakodnevno ima bilo koji tabloid, posebno onaj sa kojim ga RTS upoređuje, i to samo na naslovnim stranama.

Netačno je da nismo pomenuli koliko je poverenje građana regiona u njihove javne servise, jer smo regionalno istraživanje objavili nekoliko dana ranije u tekstu ‘Javni servisi u regionu pod teškim političkim uticajem’, a potom smo posebnu priču uradili samo na osnovu podataka iz istraživanja fondacije Konrad Adenauer „, istakao je Danas.

List smatra da je potpuno besmisleno porediti poverenje građana u javni servis i privatne štampane medije, jer je javni servis odgovoran svim građanima Srbije koji ga plaćaju.

Zato smo iz rezultata istraživanja izdvojili upravo poverenje u javni servis, jer smatramo da je to mnogo bitnije za jedno zdravo demokratsko društvo – da imamo javni servis koji radi u interesu građana koji ga plaćaju i da mu ti građani i veruju“, istakao je list.

Navodeći da je redakciji važno da čitaoci štampanog izdanja i posetioci portala veruju Danasu, list je istakao da ih je malo u odnosu na publiku RTS koju čine svi građani Srbije, ali ih je u poslednje vreme sve više, zahvaljujući odluci da se časno bavimo novinarskom profesijom, ali i trenutnoj situaciji u državi, društvu i medijima.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…