Dan Evrope u Srbiji: Poruke za Evropu

Evropska unija

Beograd, 6. maja 2018. – Dan Evrope, 9. maj, Evropski pokret u Srbiji (EPuS) će i ove godine obeležiti nizom manifestacija – debatom o aktuelnim izazovima sa kojima se suočava Evropska unija, premijernom projekcijom francuskog filma „Limijer“, kao i tradicionalnim uličnim akcijama i diskusijama širom zemlje.

Proslava ovogodišnjeg Dana Evrope odvija se nekoliko dana uoči samita EU i zemalja Zapadnog Balkana u Sofiji, na kojem se očekuje da se evropski i regionalni lideri obavežu na sprovođenje zajedničkih aktivnosti koje bi za cilj imale efikasnije hvatanje u koštac sa aktuelnim izazovima poput pitanja migracija, bezbednosti, geopolitičkog razvoja i dobrosusedskih odnosa.

Budući da će teme povezanosti EU sa regionom i povezanost unutar samog regiona dominirati predstojećim samitom, „Poruke za Evropu“ kao lajtmotiv ovogodišnjih događaja povodom Dana Evrope pozivaju građane na širi dijalog o Evropi i sa Evropom.

Seriju događaja, koje EpuS organizuje u saradnji sa Međunarodnim evropskim pokretom i Mrežom Evropskog pokreta u Srbiji, započinje u sredu, 9. maja, na beogradskom Trgu Republike, gde će od 12 do 15 časova biti organizovana tradicionalna Ulična akcija.

Štand će u 12 časova posetiti predsednik EPuS Mihailo Crnobrnja, generalna sekretarka EPuS Suzana Grubješić, kao i članovi Izvršnog odbora, koji će se pridružiti razgovoru sa građanima.

Istog dana u večernjim časovima na Cvetnom trgu u Beogradu biće upriličeno Filmsko veče na otvorenom – premijerna projekcija francuskog filma „Limijer“ Tjerija Fremoa. Projekcija počinje u 20 časova, ulaz je slobodan.

U četvrtak, 10. maja, u prostorijama EU Info Centra EPuS organizuje debatu o aktuelnim izazovima Evropske unije, na kojoj će govoriti predsednik EPuS Mihailo Crnobrnja, zamenik predsednika EPuS Duško Lopandić, potpredsednik EPuS Vladimir Međak, profesor Jovan Teokarević sa Fakulteta političkih nauka, prodekan na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA) Miloš Erić, kao i Srđan Majstorović iz Centra za evropske politike. Razgovore će voditi predsednica Foruma za međunarodne odnose EPuS Jelica Minić i novinarka Ljubica Gojgić.

Dan Evrope biće obeležen širom Srbije, a u Subotici, Lazarevcu i Leskovcu će lokalna veća EPuS-a organizovati ulične akcije i radionice za sugrađane.

Obeležavanje Dana Evrope će biti nastavljeno tokom maja i juna, organizacijom stručnih debata o EU u Smederevu, Subotici i Beogradu, Facelook razgovorima za mlade, Evropskim časovima u Tehničkoj školi u Vlasotincu….

Dan Evrope obeležava se svake godine u Evropi 9. maja, u znak sećanja na pobedu nad fašizmom 1945. i deklaraciju Roberta Šumana, francuskog ministra spoljnih poslova koji je 1950. godine najavio projekat pomirenja i ujedinjenja u Evropi – osnivanje Evropske zajednice za ugalj i čelik, koji se vremenom razvio u Evropsku uniju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…