Dali: Evropska unija podržava jednakost i odbacuje bilo kakve oblike diskriminacije

Helena Dali

Beograd, 12. septembar 2022. – Evropska unija podržava jednakost i odbacuje bilo kakve oblike diskriminacije, izjavila je za Juropijen Vestern Balkans evropska komesarka za ravnopravnost Helena Dali, dodavši da očekuje da će se Srbija, kao blizak partner EU posvetiti zaštiti i unapređenju ljudskih prava, što uključuje i prava LGBTQ+ populacije.

Očekujemo da se naši najbliži partneri posvete unapređenju ljudskih prava. To uključuje i poštovanje prava LGBTQ+ osoba, uključujući njihovo pravo na slobodu okupljanja i izražavanja u skladu sa Ustavom Srbije i međunarodnim obavezama zemlje u vezi sa ljudskim pravima“, rekla je Dali.

One je istakla da Evropska komisija žali zbog najave da bi Srbija mogla da otkaže Evroprajd, iako su se vlasti u Beogradu prvobitno opredelile da glavni grad Srbije bude prestonica ovogodišnje manifestacije Evroprajd, koja se održava od 1992. godine.

Svesni smo da organizatori još nisu dobili nikakvo zvanično obaveštenje o zabrani Prajda. Pozivamo srpske vlasti da nastave konsultacije sa organizatorima u cilju pronalaženja rešenja za održavanje Parade u miru. Nastavljamo pažljivo da pratimo ovo pitanje i radujemo se konačnoj pozitivnoj odluci“, izjavila je Dali.

Ona je ponovila da je predsednica Evropske komisije u nekoliko navrata naglasila da Komisija snažno veruje u Uniju ravnopravnosti, gde „svako može da bude ono što želi i u kojoj su svi slobodni da vole koga žele“.

Dali je ocenila da je Evroprajd manifestacija koja se zalaže za jednaka prava LGBTQ+ populacije i daje glas onima koji se suočavaju sa diskriminacijom, nasiljem ili mržnjom bez zbog svog pola, roda ili seksualnosti.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…