Da se zna: Zabrinutost zbog kriterijuma za izbor članova stručne komisije za procenu udžbenika iz biologije

sastanak

Beograd – Kao udruženje građana koje se prevashodno bavi bezbednošću LGBT+ osoba, Da se zna! izražava ozbiljnu zabrinutost zbog kriterijuma po kojima su izabrani članovi Komisije koja je analizirala udžbenike biologije za osmi razred osnovne škole.

Saopštenje za javnost udruženja Da se zna! prenosimo u celosti

Postoji i opravdan strah da će pojedini nalazi i zaključci koje je ova komisija iznela doprineti narušavanju bezbednosti LGBT+ osoba.

Povod za osnivanje stručne komisije za procenu udžbenika bio je zahtev Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja u vezi sa „uočenim nedostatacima“ u udžbenicima za biologiju za osmi razred i lekcijama koje se bave biološkim osnovama pola i polnih karakteristika, kao i ponašanja i individualnog osećaja pripadnosti rodu.

Na osnovu ovog zahteva, Zavod je formirao radnu grupu koja se sastojala od profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu (dr Slobodan Antonić i dr Jovan Mirić), profesora Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici (dr Zoran Avramović), profesora Fakulteta političkih nauka (dr Časlav Koprivica), profesora Učiteljskog fakulteta (dr Uroš Šuvaković) i naučnog saradnika Instituta za evropske studije (dr Miša Đurković).

Nije u potpunosti jasno po kojim kriterijumima je ova Komisija formirana, jer se u njoj nije nalazila nijedna žena, niti makar jedna osoba koja ima ekspertizu u oblasti biologije.

Pored toga, sam proces formiranja Komisije nije obavljen na transparentan način, koji bi omogućio stručnim licima, ali i široj javnosti, da uopšte i budu informisane ili na bilo koji način u učestvuju u ovom procesu.

Na osnovu višegodišnjeg iskustva pružanja servisa podrške zbog narušavanja bezbednosti LGBT+ osoba, smatramo da je mišljenje Komisije u najvećem delu izneto na način kojim se umanjuje značaj LGBT+ osoba i njihove egzistencije i to kroz izbacivanje ključnih informacija, izostavljanje pojedinih definicija, delova teksta ili čak čitavih naslova.

Kroz naš rad, svesni smo da ovo u krajnjoj instanci vodi ka diskriminaciji i nasilju prema LGBT+ osobama, koje je iz godine u godinu u porastu.

Kao izuzetno problematičan izdvajamo zahtev da se izbegne pominjanje interseks osoba zbog „bespotrebnog opterećivanja učenika novim pojmovima„, iako smatramo da je obavezno osnovno obrazovanje upravo prostor u kome se stiču nova znanja i uče novi pojmovi.

Pored toga, u izveštaju Komisije smo prepoznali potpuni manjak znanja o ovim temama, koje je posebno vidljivo u odbijanju da se sintagma „pol upisan na rođenju“ zameni sa „pol utvrđen na rođenju„, što je nedvosmisleno zanemarivanje interseks osoba, čiji pol najčešće nije „utvrđen“ na rođenju, već upravo „pripisan„.

Dodatno, uklanjanje delova teksta i lekcija, kao i ključnih pojmova koji su važni za razumevanje polnog i rodnog identiteta i kritičkog preispitivanja rodnih uloga pod obrazloženjem da se „pridaje prevelika pažnja manjinskim grupama“ smatramo vrlo opasnim i diskriminatornim ponašanjem jer je krajnja implikacija toga da su teme koje se tiču LGBT+ osoba, ali i svih onih koji se opiru tradicionalnim rodnim ulogama, nevažne.

Na to se nadovezuje i zahtev Komisije da se istopolna partnerstva uopšte ne spominju, sa argumentacijom da takva partnerstva nisu zakonom prepoznata, iako je Savet Evrope, čija je Srbija članica, zahtevao prepoznavanje i ovog oblika zajednice između dve osobe.

U kontekstu potpirivanja nasilja, posebno se ističe stav Komisije da je „opasno“ što jedna od lekcija poručuje adolescentima da je u redu biti zbunjen_a, pronalaziti se i preispitivati se, jer, kako Komisija smatra, to stvara „lažnu sliku uobičajenosti takvog razvoja događaja„.

Ovakav stav Komisije vodi tome da je svako ponašanje različito od heteroseksualnosti ili uobičajenih rodnih uloga viđeno kao devijantno i pogrešno. Posledice ovakog stava, koji je u biti homo_transfobičan, smo mogli da vidimo tokom avgusta ove godine, kada je za samo mesec dana zabeleženo više slučajeva nasilja prema LGBT+ osobama nego u prethodnih sedam meseci.

Iako se slažemo sa nekim od navoda Komisije, poput stava da LGBT+ zajednica „ne sme trpeti diskriminaciju i odbacivanje„, izuzetno smo zabrinuti, ali i ljuti, jer će velika većina primedbi Komisije, od kojih smo same neke naveli, ukoliko usvojene, učiniti veliku štetu i znatno umanjiti pozitivan potencijal koji lekcije o LGBT+ temama mogu imati na učenike i učenice ali i doprineti porastu nasilja, diskriminacije i netrpeljivosti prema LGBT+ osobama.

Iz svih gorenavedenih razloga zahtevamo osnivanje nove komisije, koja se neće sastojati od osoba koje godinama unazad zagovaraju kršenje osnovnih ljudskih prava LGBT+ osoba i nemaju elementarno poznavanje ove materije, već Komisije u kojoj će sedeti žene koje se bave pitanjima roda i rodne ravnopravnosti, kao i osobe sa stručnim znanjem iz biologije.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…