Da se zna: Poverenica utvrdila da je Sulejman Ugljanin povredio dostojanstvo LGBT+ osoba

LGBT

Beograd, 18. avgust 2022. – Udruženje Da se zna saopštilo je da je poverenik za zaštitu ravnopravnosti utvrdio da je predsednik Stranke demokratske akcije Sandžak Sulejman Ugljanin povredio dostojanstvo LGBT+ osoba.

Kako se navodi, početkom avgusta ove godine poverenik je doneo mišljenje sa preporukama povodom pritužbe koje je Udruženje podnelo protiv Ugljanina.

Ugljanin koji je bio i nosilac parlamentarne liste na aprilskim parlamentarnim izborima, u predizbornom obraćanju na konferenciji za novinare uporedio je LGBT+ osobe sa stokom.

On je rekao da se istopolni odnosi javljaju samo kod stoke i da takva stoka ima manju vrednost prilikom prodaje u odnosu na „normalnu“ stoku.

Tim povodom, Udruženje Da se zna je podnelo pritužbu povereniku za zaštitu ravnopravnosti, budući da se tako diskriminatornom retorikom LGBT+ ljudi dehumanizuju i čime se direktno krši Zakon o zabrani diskriminacije.

Institucija poverenika je tim povodom utvrdila da je Ugljanin prekršio odredbe Zakona o zabrani diskriminacije, kojima je, između ostalog, propisana zabrana uznemiravanja i ponižavajućeg postupanja protiv drugih lica na osnovu njihovog ličnog svojstva.

U toku postupka poverenik je pozvao Ugljanina da se izjasni i on je, između ostalog, naveo da jedino što zna o LGBT+ ljudima je ono što je čuo od stočara, te da nije imao nameru da ikoga povredi, prenelo je Udruženje.

Ugljaninu je preporučeno da ukloni sa jutjub kanala snimak izjave sa tim sadržajem, izvini se LGBT+ zajednici, kao da se sastane sa nekim od LGBT+ udruženja, i to u roku do 30 dana.

Ukoliko se Ugljanin bude oglušio na date preporuke, biće mu izrečena opomena, navodi se u saopštenju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…