“Da se zna”: Na Evroprajdu 14 incidenata, osam napada

Evroprajd 2022

Beograd, 27. septembar 2022. – Udruženje “Da se zna” za podršku LGBT osobama saopštilo je da je evidentiralo 14 incidenata motivisanih homofobijom i transfobijom koji su se dogodili 17. septembra, na dan šetnje Evroprajda.

Dodaju i da nisu tačne izjave predstavnika državnih organa da nije bilo povređenih.

Udruženje je navelo da je evidentiralo osam fizičkih napada na grupe i pojedince, dok se ostali incidenti odnose na uznemiravanje i uništavanje imovine.

Tvrdnje ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina i premijerke Ane Brnabić o tome da je država uspela da zaštiti sve učesnike EvroPrajd šetnje predstavljaju negiranje stravičnog homofobičnog i transfobičnog nasilja i diskriminacijekojima su brojne osobe iz naše zajednice bile izložene“, navodi se u saopštenju.

Oštećeni se pozivaju da incidente prijave na njihovom sajtu, apelujući na nadležne da savesno i efikasno pronađu i procesuiraju počinioce krivičnih i prekršajnih dela.

„Da se zna“ dodaje je da je tokom avgusta evidentiralo preko 30 incidenata motivisanih mržnjom prema osobama koje su deo kvir zajednice, što je više nego tokom svih prethodnih meseci ukupno od početka godine.

Zabrinjava činjenica da većina ovih incidenata nije prijavljena nadležnim institucijama, u najviše slučajeva zbog nepoverenja u njihov rad“, navodi udruženje i dodaje da su nekim od tih incidenata prisustvovali pripadnici MUP-a koji nisu hteli da reaguju i spreče napade.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…