Da li konferencija o klimi može biti ekološka

Klimatska konferencija u Parizu predstavlja organizacioni i ekološki izazov – kako ugostiti desetine hiljada učesnika, prevoziti ih, hraniti i smestiti uz vođenje računa o životnoj sredini. Izazov je i bezbednosni, budući da će na otvaranju 21. svetske konferencije o klimi 30. novembra biti prisutno najmanje 80 šefova vlada i država.

Neće biti čaša za jednokratnu upotrebu, pribor će biti od biorazgradivih materijala, skoro tri četvrtine hrane biće francuskog porekla, a hleb će se proizvoditi na licu mesta. Učesnici su pozvani da koriste javni prevoz, a za to će dobiti i besplatne karte. Konferencija će koštati 170 miliona evra.

Ovo će biti najveća diplomatska konferencija ikada održana u Francuskoj od potpisivanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima u Parizu 1948. godine. Predstavnici 195 država članica pokušaće da postignu sporazum o načinu da se zagrevanje planete zadrži u okvirima do dva stepena Celzijusa, kako bi se izbegle dramatične posledice poput višestrukih poplava ili pada poljoprivrednih prihoda.

Očekuje se da će tokom cele konferencije od 30. novembra do 11. decembra svakoga dana biti prisutno 40.000 iz celog svega, od čega 20.000 učesnika i isto toliko posetilaca, na lokaciji Burže nadomak Pariza. Ovo je veoma veliki broj, ali ipak manji od učesnika vazduhoplovnog sajma u Buržeu, gde je prisutno između 50.000 i 100.000 ljudi.

Namera organizatora klimatske konferencije je da ovaj skup bude ekološki uzoran. Nakon konferencije će se proceniti koliko je gasova sa efektom staklene bašte emitovano, a procenjuje se da će to biti 21.000 tona ekvivalenata ugljen-dioksida. Ovo će se kompenzovati projektima u siromašnijim zemljama, obećava francuska vlada, organizator.

Ekološka organizacija Greenepeace tvrdi međutim da COP21 okuplja „većinu mecena i predstavnika energetskog sistema (pobornika uglja ili nuklearne energije, proizvođača automobila i aviokompanija) zbog kojih smo došli u sadašnju situaciju”.

Francuski generalni sekretar zadužen za organizaciju Pjer-Anri Ginjar (Pierre-Henri Guignard) ističe da je reč o „vanserijskom skupu, zbog trajanja, ozbiljnosti uloga, ali i veoma velikog broja učesnika”. Stoga je bilo potrebno stvoriti „privremeni grad” organizovan uz poštovanje načela održivog razvoja.

Na površini od 16 hektara biće posavljeno 60-ak paviljona, holova sa desetinama sala, restoranima, kioscima, štandovima, salama za odmor za iscrpljene učesnike, kancelarijom pošte, salom za štampu koja će danonoćno biti otvorena za 3.000 novinara, apotekom, kao i 55 javnih česmi s pijaćom vodom. Posetioci će prolaziti i kroz prosečenu ulicu pandan Šanzelizeu.

Troškovi konferencije iznose 170 miliona evra, od čega će 40-ak francuskih i inostranih kompanija pokriti 15% kroz finansijsku pomoć ili konkretnu robu i usluge.

Grupa Anži (Engie) će dati kotao koji će omogućiti da se emisije ugljendioksida smanje ćetiri puta, kao i vetrenjače, Ikea će dati nameštaj, Gugl (Google) ekrane za informacije, a Reno-Nisan (Renault-Nissan) 200 vozila na struju.

O klimatskoj budućnosti planete odlučivaće se u sali od 2.000 mesta. Zbog izgradnje te sale posečeno je 900 stabala, a isti broj će biti zasađen, a deo već jeste.

„Imamo opremu koja je već korišćena i opet će biti i nakon konferencije“, istakao je Patrik Bazanan iz preduzeća Dekoral (Decoral).

Restorani, ekspres restorani, kafei, kiosci na točkovima i prodavnice na triciklima obezbediće 412.000 obroka.

„Izbacili smo plastični pribor i čaše i zamenili ih biorazgradivim materijalima“, objasio je Žan-Fransoa Kamarti (Jean-Francois Camarty) iz grupe Elior. Zahvaljujući obeleženim ličnim čašama i flašicama izbeći će se bacanje dva miliona čaša za jednokratnu upotrebu.

Moto će biti „bez rasipanja i uz maksimalno razdvajanje otpada“, pa će svugde biti kante za reciklažu, a otpatke će odnositi kamioni na struju. Ono šeo ne bude prodato biće dodeljeno neko udruženju.

„74% prehrambenih proizvoda biće proizvedeno u Francuskoj“, ukoliko je moguće na lokalu, a svakog dana će se na licu mesta proizvoditi 10.000 vekni hleba, rekao je Kamarti.

Učesnici će biti zamoljeni da na mesto održavanja skupa dolaze gradskim prevozom, pri čemu će dobiti besplatnu kartu.

Lokalni zvaničnici su izrazili zabrinutost zbog eventualnih gužvi u saobraćaju, tim pre što su najavljeni protesti tokom trajanja klimatske konferecije.

Kompanija SNCF koja svakodnevno preveze 900.000 putnika na liniji B podzemne železnice RER uspostavila je dodatni kapacitet od 70.000 ljudi dnevno. Pored metroa preduzeće za javni prevoz RATP će pojačati i tri autobuske linije.

Između sale za konferenciju i najbližih stanica metroa i železnice RER kružiće 70 mini buseva. Lokacija konferencije će biti autobusima povezana sa glavnim hotelskim zonama u kojima je rezervisano više desetina hiljada soba.

Izvor: AFP

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…