Da li je EU zatvor za Britaniju?

Zvanična kampanja za referendum o mogućem odlasku Velike Britanije iz EU počela je 15. aprila. Ovo je prvi referendum Britanaca o Evropi od 1975. godine, a istraživanja javnog mnjenja pokazuju da će rezultat biti tesan.

Za 10 sedmica do referenduma, zvanične kampanje za i protiv istupanja iz EU moći će da potroše po najviše 7 miliona funti (8,7 miliona evra). U kampanji za istupanje obećavaju svetlu budućnost nakon oslobađanja od evropske birokratije i veća ulaganja u zdravstveni sistem, dok pobornici Britanije u EU ukazuju da istupanje nosi rizik za ekonomiju, omogućava urušavanje radničkih prava i podriva položaj Londona kao finansijskog centra.
 
Dve zvanične kampanje takođe će dobiti po 600.000 funti iz javnih fondova, kao i besplatnu uslugu slanja propagandne pošte i prisustvo na nacionalnom TV programu. 

Premijer Dejvid Kameron je na čelu kampanje za ostanak u EU, pod nazivom "De in kampejn" (The In Campaign). On brani "poseban status" Velike Britanije u EU, koji je dobio u pregovorima sa evropskim partnerima u februaru. Od tada ponavlja da će zemlja unutar EU biti bogatija j snažnija. 

Kameron tvrdi da je siguran u pobedu ove opcije, iako je podeljeno ne samo društvo, već i sama njegova konzervativna stranka. Pored toga, Kameron je izgubio na popularnosti zbog otkrića iz nedavno objavljenih Dokumenata iz Paname o njegovoj povezanosti sa ofšor firmama. 

Glavne političke stranke i više poslodavaca koji spadaju među najznačajnije u zemlji izjasnili su se za ostanak u EU. Na rizik izlaska iz EU ukazao je i Međunarodni monetarni fond, upozoravajući da bi to moglo da "nanese ozbilnju štetu u regionu i svetu poremećajem dobro uspostavljenih trgovinskih odnosa". 

Lider laburističke stranke Džeremi Korbin (Jeremy Corbyn) je dan uoči zvaničnog početka kampanj održao prvi veliki govor u kojem je podržao ostanak u EU. On bi po mišljenju analitičara moao da odigra ključnu ulogu u ubeđivanju birača, posebno mladih, da glasaju za ostanak u EU. 

Jedan od Korbinovih argumenata je da bi istupanje iz EU konzervativcima dalo mogućnost da ukinu zaštitu radnika ukidanjem njihovih prava.
 
Ugrožen i londonski Siti
 
Bivši premijer Alister Darling ukazuje da će se u slučaju istupanja iz EU nad Britaniju nadvti tamni oblaci i da će se ponoviti scenario iz 2008. kada je zabeležen slom poverenja u ekonomiju. 

"Znamo šta se događa kada poverenje opadne. To smo videli 2008. godine i jož živimo sa posledicama sloma svetskih finansija. Poverenje je i dalje nisko, a nesigurnost to dodatno pogoršava", navodi se u njegovom govoru za radio Bi-Bi-Si (BBC). 

Profesor ekonomije Univerziteta u Kaliforniji Beri Ajhengrin (Barry Eichengreen), koji je radio i na Kembridžu i bio savetnik MMF-a, smatra je evropsko tržište potrebnije Britancima nego britansko tržište EU, i da Velika Britanija ne bi bila u dobrom položaju prilikom pregovora sa EU o uslovima trgovine. Navodi i da bi evropski zvaničnici verovatno "zatezali" da bi dali primer drugim zemljama, ali i da bi Britanija bila u lošijem položaju za pregovore sa drugim trgovinskim partnerima poput Kine. 

Njegovo mišljenje, izneto na portalu Prodžekt sindikejt (Project Syndicate), je i da bi istupanje podrilo poziciju Londona kao finansijskog centra. On smatra da je neobično što je glavni centar za finansijske transakcije u evrima izvan zone evra, što ukazuje na snagu evropskih propisa koji zabranjuju diskriminaciju na jedinstvenom tržištu. 

"Ali u svetu nakon istupanja Britanije, Frankfurt i Pariz ne bi više bili sprečeni da nametnu mere koje daju prednost njihovim bankama i rzmeni nad Londonom", navodi se u tekstu.
 
Džonson: Prilika da umaknemo iz zatvora
 
Međutim, kampanja za istupanje iz EU, koju predvodi veoma popularni konzervatigni gradonačelnik Londona Boris Džonson (Johnson), pokušaće da ubedi Britance da će ukoliko se oslobode administrativnih formalnosti koje nameće Eu imati svetlu budućnost. 

Džonson je uporedio Bregzit sa bekstvom iz zatvora, tvrdeći da je referendum "kao da je tamničar slučajno ostavio vrata zatvora otvorena i da ljudi mogu u daljini da vide osunčanu zemlju". 

Kampanja za istupanje "Vout liv" (Vote Leave), u prevodu "Glasaj za istupanje", je višepartijska inicijativa koju podržava 128 konzervativnih poslanika, i koja se nametnula u konkurenciji sa drugim pokretom koji je pokrenuo šef evrofobne i antiimigracijske stranke Ukip Najdžel Faraž (Nigel Farage). Prvog dana Džonson ide na sever engleske u Manćester, Njukasl i Lidz. 

Džonson, kako prenosi dnevnik Gardijan, tvrdi da bi istupanje iz EU Britaniji ostavilo prostora da uloži još milijarde funti u sistem zdravstvenog osiguranja NHS, jer bi na to mogao da iskoristi veliki deo svog neto doprinosa evropskom budžetu koji iznosi 10,6 milijardi funti. Ovo je posebno aktuelna tema zbog predviđanja da će zdravstvenom sistemu do 2020-2021. godine nedostajati 12,3 milijarde funti. Taj argument kampanje za istupanje smatra se pokušajem ovog bloka da privuče laburističke glasače.
 
Od izlaznosti će sve zavisiti
 
Istraživanja javnog mnjenja za sada pokazuju da su rezultati tesni. Diskusije su pre svega usmerene na ekonomiju i imigraciju, a sa izuzetkom političkih krugova mali broj ličnosti se otvoreno izjašnjava o svom stavu. Prema istraživanju akademskog projekta Šta misli Velika Britanija (What UK thinks), mišljenje je podeljeno, sa po 50% za svaku opciju. 

Stručnjaci smatraju da će na rezultat ključni uticaj imati stopa izlasnosti. Džon Kertis (John Curtice) sa Stratklajd (Strathclyde) univerziteta navodi da se neprekidno potvrđuje da su biraći koji podržavaju istupanje iz EU spremniji da izađu na izbore. 

Pobornici istupanja, takozvanog Bregzita, smatraju da je ovomesečni referendum u Holandiji,  na kojem su uz izlaznost od samo 32% birači odbacili sporazum EU i Ukrajine, pokazatelj prećutnog odbacivanja briselskih institucija. Oni takođe planiraju da iskoriste što manju izlaznost. 

Kampanja za ostanak u EU je pokrenukla na mreži Ju tjub (YouTube) kampanju kojom poziva mlade da ubede svoje bake i deke da glasaju za ostanak u EU. 

U kampanji za ostanak u EU vlada zabrinutost zog pada podrške među laburistički glasačima, jer se u medijima uglavnom govorilo o podelama među konzervativcima. Pristalice laburista više naginju ostanku u EU, ali se povećava strepnja da neće izaći na glasanje.

Izvor: AFP/Euractiv

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…