Da li Britaniji prete restrikcije struje?

dimnjak

Lokalne vlasti u Velikoj Britaniji upozoravaju da bi se zemlja mogla suočiti sa isključenjima struje zbog prestanka ili smanjenja rada dela elektrana. Kao rešenje predlažu da se ponovo razmotri visina takse za zagađenje iz elektrana na ugalj, koja je prema njihovim rečima jedan od glavnih razloga zatvaranja elektrana. U britanskoj vladi tvrde da neće biti problema sa snabdevanjem strujom, prenosi Gardijan (The Guardian).

Na uzbunu za energetsku stabilnost pozvao je Savez industrijskih zajednica (ICA), udruženje 60 lokalnih vlasti iz Britanije svih političkih boja. 

Na udaru  njihove kritike nije se našla cena emisija koju nameće EU, već dodatna taksa za elektrane koja je u Velikoj Britaniji uvedena 2013. godine. Taksa je 18 funti po toni emisija ugljen dioksida, i na tom nivou će biti zamrznuta do sezone 2019-20. Prvobitno je bilo planirano da se poveća na 74 funte do 2030. godine. 

Poređenja radi, cena na nivou EU prošlog meseca je bila oko 6 evra. 

U Britaniji se u potpunosti ili delimično zatvara pet postrojenja, čiji kapacitet od 7.000 megavata struje je bio na raspolaganju ove zime, ali do kraja godine više neće biti u potupnosti u funkciji. U ICA ukazuju da je to 10% ukupnog proizvodnog kapaciteta Velike Britanije.
 
Konkretno, najavljeno je gašenje elektrane Longanet u Škotskoj, kapaciteta 2.300 megavata, preostali kapaciteta Feribridža u Zapadnom Jorkširu, kapaciteta 1.000 negavata, i Rudžli u Stafordširu, kapaciteta 1.000 megavata. Ostale elektrane se gase delimično. 

"Problem za svakog potrošača struje u zemlji je da, ukoliko zaista dođe do zatvaranja, neće biti više dovoljno proizvodnih kapaciteta da bi svetla naredne zime ostala upaljena", navela Alijansa u dokumentu koji se naziva Gašenje svetla (Lights Out), a preneo je Gardijan.

Konkretno, Savez lokalnih vlasti smatra da je sistem ozbiljno ugrožen u slučaju bilo kakvih nepredviđenih okolnosti, poput problema u radu elektrana, talasa hladnoće, ili mirnog vremena koje bi onemogućilo proizvodnju iz vetroelektrana. 

U takvim okolnostima, smatra ICA, prvo bi se struja isključivala velikim industrijskim potrošačima, zatim bi se smanjio napon na mreži, a naposletku bi se pribeglo planiranim isključenjima domaćinstava i poslovnog sektora. ICA upozorava da su zato ugrožena i radna mesta.

Kao razlozi zatvaranja elektrana na ugalj i gas prethodnih godina navode se niske cene, veliki troškovi rada i starost postrojenja. Iako su neke elektrane na vetar građene, a u najavi su nuklearke, kompanije smatraju da se elektrane na gas ne mogu graditi bez većih subvencija, prenosi Gardijan. 

Opasnost od isključenja negiraju i u Ministarstvu za energetiku i klimatske promene, i u privatnoj kompaniji Nacionalna mreža (National Grid), čije zaduženje je da balansira ponudu i tražnju, prenosi taj list. 

"Nastavljamo da radimo sa industrijom, Ministarstvom i Kancelarijom za tržišta gasa i struje i uspešno smo zaključili tendere za dodatnih 3.600 megavata (rezervne struje) za zimu 2016-2017, a nastavljamo da se fokusiramo na sve veće aktivnosti (za smanjenje tražnje)", rekao je portparol te kompanije.

Izvor: euractiv.rs

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…