Cvijović: Zbog korona virusa poverenje i solidarnost su u prvom planu međunarodne agende

EU zastava

Beograd, 20. april 2020. – Dok se većina građanki i građana Zapadnog sveta spremala da proslavi Novu godinu, u kineskoj provinciji Hubej, gradu Vuhanu, lekari su se borili sa par neobičnih slučajeva upale pluća.

Autor teksta je Đorđo Cvijović, Predsednik Foruma mladih Evropskog pokreta u Srbiji.

Uskoro je otkriveno da je upala uzrokovana potpuno novim virusom, koji će za nešto više od mesec dana paralizovati ceo svet i u određenoj meri izmeniti živote svih nas u budućnosti.

Neki od vodećih svetskih ekonomista predviđaju svetsku ekonomsku krizu istih ili većih razmera od Velike depresije iz 1929. godine, a stanovnici gotovo svih svetskih država prinuđeni su da se pridržavaju drastičnih mera socijalnog distanciranja i samoizolacije, uz dodatni strah od gubitka posla i rizik od narušavanja fizičkog i mentalnog zdravlja.

Novi koronavirus stavio je na međunarodnu agendu u prvi plan pitanje poverenja i solidarnosti.

Od državnih zvaničnika se traži da preduzmu sve raspoložive mere da zaustave širenje virusa na svojoj teritoriji, a samim tim i izvan svojih granica, kao i da međunarodnoj zajednici pružaju pouzdane i tačne informacije o situaciji kod kuće.

S druge strane, od njih se očekuje, a naročito od onih moćnijih i sa više resursa, da pokažu solidarnost i pomognu ostalim državama u zajedničkoj borbi protiv pandemije.

Na evropskom kontinentu zahtevi za solidarnošću upućeni su u najvećem broju slučajeva ka Evropskoj uniji, najčešće uz opasku da je (i ovaj put) solidarnost izostala i da su države članice i (potencijalni) kandidati za članstvo prepušteni sami sebi.

Tekst, u celosti, možete pročitati na sajtu Evropskog pokreta u Srbiji

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…