Cvijić: Vlast, ponašanjem tokom vanrednog stanja, jasno pokazala svoje namere

Vuk Cvijić

Beograd, 17. april 2020. – EU posmatra situaciju u Srbiji tokom vanrednog stanja i, nakon pisma evroposlanika u kojem upozoravaju na uznemirujuću situaciju u Srbiji, kada epidemija prođe mislim da će reakcija biti još ozbiljnija, ocenio je novinar Vuk Cvijić.

Pritisak građana, sada ne može da se vidi na ulicama zbog epidemije, ali očekujem da će toga biti nakon vanrednog stanja“, dodao je.

Ponašanjem tokom vanrednog stanja pokazana je jasna namera vlasti, pogotovo hapšenjima novinara, kazao je on podsetivši na slučaj Ane Lalić, novinarke Nova.rs.

Na sreću, javnost je reagovala, kao i međunarodna i naša novinarska udruženja, pa se to stišalo, ali pokazana je jasna namera vlasti. Prema novinarima koji profesionalno obavljaju svoj posao, vlast se ponaša kao da su neprijatelji, što je nedopustivo“, kazao je.

U vanrednom stanju novo je da se koristi ova situacija da se brutalno hapse novinari, da se stalno vodi kampanja preko prorežimskih uslovno rečeno „medija“, i da se ova situacija kada treba da se zajedno izborimo, koristi za neprimerene obračune, dodaje on.

Govoreći o konferencijama Kriznog štaba bez novinara, Cvijić je kazao da su novinarska pitanja normalna u ovakvim situacijama.

Normalno je da pitamo kako će sistem funkcionisati, zašto je zdravlje ugroženo, to su normalna pitanja u demokratskim državama, ovde su novinari napadani samo zato što pitaju i usuđuju se da rade svoj posao. To govori koliko je vlast daleko od shvatanja novinarstva“, kaže novinar.

Ipak, dodaje, svedoci smo da vlast ipak deluje pod pritiscima.

Imamo slučaj novinara Milana Jovanovića, pa uzbunjivača Aleksandra Obradovića – iako ti slučajevi nemaju epilog, oni pokazuju da pritisak građana koji ne pristaju na nešto – daje rezultate“, smatra on.

Kako je ocenio, sada je to drugačije zbog pandemije, pa pritisak ne može da se vidi na ulicama, ali on očekuje da će toga biti nakon vanrednog stanja.

Mislim da se ovo neće zaboraviti u profesionalnim medijima, a oni koji su propagandni servis neće se time baviti, umesto toga oni napadaju ljude samo zato što rade profesionalno svoj posao“, zaključio je.

Cvijić je ocenio i da zabrinjava kako je policija ušla u ovu krizu – imali su brojne nerazjašnjenje afere koje je kompromituju, poput Krušika, zatim, drugo pitanje je koliko su policajci bili zaštićeni, a itekako su pomagali, kaže, bili su na prvoj liniji i pratili su ljude koji su zaraženi i sprovodili ih, a sada je deo njih zaražen i ima i preminulih.

Treća stvar je kako se policija upotrebljava i da li se upotrebljava selektivno, upozorio je on podsetivši na slučaj hapšenja Jovane Popović, kao i na napad policajca na privedenog građanina.

Proširene su nadležnosti policije, a rad parlamenta je suspendovan, ne znamo na koji način su proširena ovlašćenja tih službi, a nemamo kontrolu njihovog rada, kod nas je to pušteno na slobodnu volju onome ko upravlja“, istakao je, ocenjujući da se prekoračuju ovlašćenja.

Govoreći o pitanju SPC i proslavi Uskrsa, on je rekao da zabrinjava to što predsednik nije smogao snage da donese odluku.

Kad su u pitanju teške odluke, on ne može da prelomi, to može da bude opasno, ovo je vreme krize kada je važno donositi odluke. Očito da ovde odlučuju rejtinzi i to je glavna poluga odluke političara koji odlučuju o epidemiji, a ne preporuke stručnjaka“, zaključio je Cvijić za televiziju N1.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…