Ćurčić: Oprali smo ruke?

slavina

Beograd, 20. mart 2020. – Od nedavno se čitav svet, a sa njim i Srbija, bavi jednom jedinom temom – suzbijanjem pandemije korona virusa koji je do sada usmrtio hiljade ljudi, a preti da ugrozi još mnogo života i da radikalno promeni sliku sveta u kom živimo.

Autor teksta je Danilo Čurčić, programski koordinator A11* – Inicijative za ekonomska i socijalna prava.

Uprkos tome što istorija pamti i one koji su uspevali da se snađu u vremenima krize, sasvim je sigurno da će za ogromnu većinu ljudi u Srbiji ovaj virus doneti samo pogoršanje životnih prilika.

Ukoliko se na trenutak odmaknemo od pitanja zdravstvenih rizika i svakodnevnog brojanja obolelih i testiranih, pa i najave da će sasvim sigurno biti i fatalnih posledica po neke od nas – za potrebe ovog malog uvoda poći ćemo od pretpostavke da fatalnih posledica neće biti, ali da nas očekuje pogoršanje životnog standarda.

Da li smo spremni na to? Ne baš.

Upravo su se zbog toga privrednici razleteli da ukažu kako se očekuje veliki privredni pad i kako je potrebno da država što pre interveniše kako bi se očuvala radna mesta i privreda.

Neki su otišli i korak dalje, pa su već zakukali kako više ne mogu da plaćaju svoje radnike.

Radnici i radnice čekaju konačni ishod novih mera i koliko će im zastoj u privredi, uslovljen merama borbe protiv epidemije korona virusa i rad od kuće (za one srećnije koji imaju tu mogućnost) umanjiti kućne budžete.

Tekst, u celosti nožete pročitati na sajtu Peščanik.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…