CSP: „Vučić kreira narativ o Evropskoj uniji“

Aleksandar Vučić

Beograd, 29. Mart 2021. – Predsednik Aleksandar Vučić je najvažniji izvor informacija i kreator narativa o Evropskoj uniji, od događaja na kojima je učestvovao, pa sve do pitanja pomoći EU u pandemiji, a primetna je i velika razlika između provladinih i kritičkih medija kada je u pitanju izveštavanje o ovoj temi, pokazuje istraživanje Centra savremene politike.

Prilikom istraživanja analizirane su veb stranice ukupno 18 medija, kako najčitanijih, tako i onih koji imaju značajnog uticaja na javni diskurs, a istraživanje je obuhvatilo period od 1. januara do 31. oktobra 2020. godine, prenosi portal Juropijan vestern Balkans.

Pandemija kovid-19 predstavljala je jednu od glavnih tema o kojoj su mediji pisali o EU, a istraživanje Centra savremene politike pokazalo je evidentno prisustvo emotivnog prokineskog i antievropskog narativa u vezi sa pandemijom korona virusa.

Postoje razlike među medijima kada je u pitanju izveštavanje o ovim temama, pa i prisutnost predstavnika vlasti u njihovom tumačenju.

Generalno posmatrano, provladini mediji, a naročito tabloidi, naklonjeni su tipu izveštavanja koji sa dosta emocija kritikuje EU i veliča njene „rivalske“ aktere u Srbiji, uglavnom koristeći navode državnih zvaničnika, navodi se u tekstu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…