CRTA: Umesto neodgovornih optužbi, MDULS mora da obezbedi transparentnost biračkog spiska

Foto: crta.rs

Beograd – Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (Crta) pozvao je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu da počne da postupa na način koji neće dalje podsticati sumnje u zvaničnu evidenciju birača, a time i u integritet izbornog procesa.

Iz te organizacije, u saopštenju, navode da Ministarstvo nastavlja s neodgovornim odnosom prema javnosti, optužujući Crtu da je iznela „proizvoljne“ podatke o promenama u stanju biračkog spiska koje su nastale u periodu od 19. decembra 2023. i 31. marta 2024.

Crta je u javnost iznela tačan broj (41.110 birača) koji predstavlja razliku stvorenu na samo šest odsto biračkih mesta, a do kojeg je došla javnim uvidom u elektronsku verziju Jedinstvenog biračkog spiska građana, za koju je nadležno upravo Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu“, saopštili su iz Crte.

Dodali su da je, ukoliko navedeni broj nije tačan, Ministarstvo odgovorno za činjenicu da javno dostupnim čini netačne podatke i za „paušalan“ odnos prema javnosti u vezi s krajnje ozbiljnim pitanjem od javnog interesa.

Bez veće transparentnosti biračkog spiska, koji bi u javno dostupnom obliku pored imena i prezimena birača, sadržavao i ime roditelja, kao i adresu prebivališta sa kućnim brojem, neće biti moguće da se povrati poverenje građana u osnovni dokument za sprovođenje izbora„, zaključili su iz Crte.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…