CRTA: Stav Olivere Zekić može se tumačiti kao poziv na medijsku pristrasnost

Regulatorno telo za elektronske medije (REM)

Beograd, 24. februar 2020. – Organizacija civilnog društva CRTA ocenila je da je članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivera Zekić ugrozila interes javnosti svojom izjavom vezi sa televizijama s nacionalnom frekvencijom i zagovornicima bojkota izbora.

Reagujući na tvrdnje koje je Zekić izložila u intervjuu Večernjim novostima da televizije s nacionalnom frekvencijom „nemaju obavezu da daju prostor zastupnicima bojkota„, CRTA ističe da se to može tumačiti kao „nedopustivo mešanje u uređivačku politiku medija„.

Krajnje je sporan stav Olivere Zekić da bi mediji ugrozili javni interes prenošenjem stavova zagovornika bojkota. Javni interes jeste da građani budu upoznati s argumentima svih političkih aktera, kako o izbornoj ponudi, tako i o (ne)postojanju uslova za slobodne i poštene izbore„, saopštila je CRTA.

U informativnom programu mediji su dužni, podseća CRTA, da obezbede slobodno, istinito, objektivno, potpuno i blagovremeno informisanje.

Regulatorno telo za elektronske medije bi moralo da štiti prava građana da na temelju dobre informisanosti donose odluke o tome za koga će i da li će uopšte glasati. Navedeni stav zvaničnice REM sugeriše da mediji treba da izveštavaju jednostrano i pristrasno, ignorišući činjenicu da se deo opozicije opredelio za bojkot i da u skladu s tim sprovodi aktivnosti o kojima javnost treba da bude obaveštena„,saopštila je CRTA.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…