CRTA: Pritisak na birače je krivično delo u Srbiji

glasačka kutija

Beograd, 06. mart 2020. – Poslednjih dana na društvenim mrežama i medijima mnogo se govori o tome da li stranački aktivisti mogu da dolaze na vrata građanima i da ih pitaju za koga će da glasaju.

Postavlja se pitanje da li je kampanja od vrata do vrata dozvoljena ili ne? Odgovor na ovo pitanje daje CRTA

Kao vid direktne, neposredne, komunikacije stranaka sa biračima kampanja od vrata do vrata je jedna od osnovnih aktivnosti. To je način da stranke direktno razgovaraju sa svojim sugrađanima o problemima koji muče građane, kao i da ponude svoje politike, programe i rešenja. Ovo je dozvoljeno i to samo ako građanin/ka pristane na to, saopštila je CRTA.

CRTA navodi da ono što nije dozvoljeno jeste da stranački aktivisti insistiraju da im građanin/ka odgovori na pitanja ukoliko to građanin/ka želi, a još manje je dozvoljen bilo kakav vid pritiska ili ucena da se na bilo kakav način izjašnjavaju, ukoliko to ne žele. Pritisak na birače je krivično delo u Srbiji.

Dodaje se i da ukoliko stranački aktivisti poseduju lične podatke građanina/ke (npr. jedinstveni matični broj, broj lične karte…), a građanin/ka je siguran/a da te podatke nikada nije dala toj stranci (npr. građanin/ka nije nikada potpisao/la neku njihovu peticiju i sl.), onda građanin/ka može da traži brisanje od stranke da te podake izbriše iz baze, kao i da više ne kontaktiraju građanina/ku.

CRTA upućuje građane/ke koji se suočavaju sa ovakvim vidom pritiska da na portalu Građani na straži može preuzeti formular kojim će tražiti brisanje podataka iz baze koju poseduje politička stranka/organizacija.

Ukoliko politička stranka/organizacija, i nakon dostavljanja zahteva, ne izbriše podatke i nastavi sa pokušajima kontakta sa građannom/kom, onda se građanin/a može obratiti Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ( e-mail: office@poverenik.rs), ukazuje CRTA.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…