CRTA: Predlozi međustranačkog dijaloga ne obezbeđuju uslove za poštene i slobodne izbore

izbori

Beograd, 23. septembar 2021. – Ukoliko bi Mere za unapređenje sprovođenja izbora koje su predložili posrednici  u celosti bile sprovedene, došlo bi do ograničenog poboljšanja, ali u nedovoljnoj meri da se omoguće uslovi za poštene i slobodne izbore po međunarodnim standardima.

To je zaključila organizacija CRTA u analizi tog dokumenta.

CRTA je analizirala mere predložene tokom procesa međustranačkog dijaloga uz posredovanje Evropskog parlamenta, objavljene 18. septembra 2021. godine.

Uzimajući u obzir preduslove za poštene izbore – ravnopravnost učesnika u kampanji i ravnomernu medijsku zastupljenost – CRTA je stanovišta da ove mere ne bi imale efekat na postizanje ravnopravnosti izbornih učesnika„, ističe se u analizi.

Upozoravaju da jedna od predloženih mera, koja se tiče ponašanja privatnih emitera tokom kampanje  „unižava već postojeće standarde i u suprotnosti je sa Zakonom o elektronskim medijima“, i to zato što bi, umesto pravno obavezujućeg podzakonskog akta, ponašanje privatnih pružalaca medijskih usluga bilo predmet samo preporuka Regulatornog tela za elektronske medije (REM), koje nisu pravno obavezujuće.

Duboko nas zabrinjava i to da je ovo drugi put da međupartijski dijalog relativizuje zakonske obaveze komercijalnih medija. Crtina analiza medija pokazuje da su privatne televizije s nacionalnom pokrivenošću najvećim delom nosioci pristrasnog izveštavanja u korist vlasti„, navela je CRTA u analizi .

Podsećaju i da je Ministarstvo kulture i informisanja u januaru 2020. objavilo mišljenje u kojem je ukazalo na to da je REM postupio suprotno zakonu usvojivši podzakonski akt samo za javne medijske servise, a neobavezujuću formu preporuke za privatne emitere.

Ukazuju i da efekte jednog broja mera, koje se odnose na zloupotrebu javnih resursa i javne funkcije, kao i na pritiske na birače, nije moguće oceniti, s obzirom na njihovu nedovoljno preciznu formulaciju.

Jedan od glavnih zaključaka analize je da mere, iz perspektive unapređenja kvaliteta uslova za slobodne i fer izbore, ograničeno odgovaraju na goruće probleme koje su zabeležili domaći i strani posmatrači – a pre svega u odnosu na medijsku neravnopravnost, zloupotrebu javnih resursa i javnih funkcija, pritiske na birače.

U tom pogledu, CRTA ih ocenjuje kao nedovoljne za poboljšanje izbornih uslova„, navodi se u analizi.

Upozoravaju i da se Sporazumom (o izbornim uslovima) predviđaju mere koje se mogu povezati sa samo osam od 29 preporuka posmatračke misije OEBS/ODIHR iz izveštaja sa parlamentarnih izbora 2020. godine, kao i da taj dokument ne daje dovoljno konkretne korake o tome kako će one biti ispunjavane.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…