CRTA: Posle izbora nestao privid pluralizma u medijima

mediji

Beograd, 16. avgust 2022. – Potpuna dominacija predstavnika vlasti u centralnim vestima glavno je obeležje izveštavanja televizija sa nacionalnom pokrivenošću.

Nalazi Crtinog monitoringa medija pokazuju da je dominacija predstavnika vlasti u centalnim vestima još veća nego što je bila u periodu između parlamentarnih izbora održanih 2020. i 2022. godine.

Osim toga, podaci dodatno potvrđuju nalaze Crtinog preliminarnog izveštaja o monitoringu medija u izbornoj kampanji, koji ukazuju da je pluralizam zabeležen u predizbornom periodu kreiran “kampanjski” i za privremenu “upotrebu”.

Osim u nejednakoj mogućnosti pristupa televizijama s nacionalnom pokrivenošću, pristrasnost u izveštavanju vidljiva je i u načinu izveštavanja o političkim akterima. Dok su predstavnici stranaka na vlasti bili predstavljani ili neutralno ili pozitivno (nikad negativno), o predstavnicima opozicije se izveštavalo ili neutralno ili negativno, ali retko pozitivno.

Takođe, predstavnici stranaka na vlasti češće su imali prilike da se publici obrate direktno (u prvom licu), dok su o predstavnicima opozicije češće govorili drugi (na primer, prezenteri vesti, autori priloga, gosti u studiju…).

U centralnim vestima televizija s nacionalnom pokrivenošću dominirao je jedan politički akter – predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Njemu su bile posvećeno gotovo dve trećine vremena u pomenutim programima. Inače, tokom prvih sedam meseci ove godine televizije s nacionalnom pokrivenošću su 248 puta prenosile događaje sa kojih se predsednik Vučić direktno obraćao javnosti.

Broj i ton

U periodu od 18. aprila do 31. jula 2022. pripadnici stranaka na vlasti zauzeli su 97 odsto vremena opredeljenog za domaće političke aktere u centralnim informativnim emisijama televizija s nacionalnom pokrivenošću. U odnosu na period između izbora održanih 2020. i 2022. godine, četiri odsto je porasla zastupljenost vladajućih.

Posmatrano po mesecima, predstavnici stranaka na vlasti su od aprila do jula 2022. imali gotovo apsolutnu dominaciju u centralnim vestima (98 i 97 odsto vremena), dok je u julu ta zastupljenost za nijansu manja – 95 odsto.

Izrazita pristrasnost u izveštavanju beleži se i u tonu u kojem vlast i opozicija bile predstavljene u centralnim vestima. Predstavnici vlasti su bili predstavljeni ili neutralno (u proseku, 92 odsto) ili pozitivno (u proseku, 8 odsto), ali gotovo nikada negativno (u proseku, ispod 1 odsto).

S druge strane, predstavnici opozicije su bili predstavljeni ili neutralno (u proseku, 80 odsto) ili negativno (u proseku 18 odsto) i retko pozitivno (u proseku 2 odsto).

Predstavnici stranaka na vlasti su češće imali priliku da se javnosti obraćaju direktno – u dve trećine opredeljenog vremena (66 odsto). Predstavnici stranaka opozicije češće su bili ti o kojima se govorilo (u 62 odsto opredeljenog vremena).

U periodu nakon izbora, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću su u centralnim vestima bile posvećene gotovo dve trećine vremena opredeljenog za domaće političke aktere (63 odsto). Svi ostali zauzeli su 37 odsto vremena.

O metodologiji posmatranja

Posmatračka misija Crte je 18. aprila 2022. godine nastavila praćenje rada televizija s nacionalnom pokrivenošću kroz monitoring centralnih vesti na televizijama s nacionalnom pokrivenošću. Glavni cilj Posmatračke misije Crte ja da utvrdi da li postoji ravnopravna zastupljenost svih političkih aktera, kakav je tonalitet izveštavanja medija o političkim akterima i da li su politički akteri podjednako zastupljeni u ulozi subjekta, odnosno objekta. Na taj način Posmatračka misija Crte želi da pruži uvid u nivo medijskog pluralizma i profesionalnog pristupa medija svim akterima na političkoj sceni.

Crtini posmatrači, obučeni po najvišim međunarodnim standardima za posmatranje medija, posmatrali su centalne vesti svih televizija s nacionalnom pokrivenošću: RTS 1, TV Pink, TV Prva, TV Happy i TV B92.

Zastupljenost političkih aktera se merila beleženjem osnovne jedinice merenja – sekundama koje je svakom političkom akteru posvetila svaka posmatrana televizija. Tonalitet političkih aktera se određivao na trostepenoj skali od negativnog do pozitivnog, gde negativan tonalitet odražava napadanje ili nepovoljno izveštavanje o političkom akteru, neutralan tonalitet iznošenje činjenica bez napadačkog ili afirmativnog izveštavanja i pozitivan tonalitet koji odražava afirmativno i navijačko izveštavanje o određenom političkom akteru.

Političkim akterima su se merile sekunde u ulogama subjekta i objekta. Uloga subjekta podrazumeva da se politički akter obraća iz prvog lica, direktno publici u programu televizija, dok uloga objekta podrazumeva da se o političkom akteru govori, odnosno da o političkom akteru govore drugi sagovornici, gosti ili prezenteri vesti.

Više o Crtinoj metodologiji posmatranja medija možete pročitati ovde, preneo je NUNS.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…