CRTA počela posmatranje izbornog procesa u Beogradu

Posmatračka misija ''Građani na straži''

Beograd, 1. februar 2018. – Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) saopštio je da od danas njihova posmatračka misija "Građani na straži" počinje dugoročno posmatranje izbornog procesa u Beogradu, i to u svih 17 gradskih opština.

Kako su naveli, 50 posmatrača obučenih po najvišim međunarodnim standardima, posmatraće i prikupljati informacije o sprovođenju izborne kampanje, eventualnim nepravilnostima i izveštavanju medija o kampanji.

"Iz dugoročnog posmatranja trenutno je izuzeto posmatranje rada izborne administracije, jer do ovog trenutka domaćim posmatračima kojima je Gradska izborna komisija konstatovala ispunjenje uslova za posmatranje 17. januara, još uvek nije omogućeno prisustvo sednicama GIK-a", naveli su iz CRTE.

CRTINI posmatrači biće raspoređeni u svim beogradskim opštinama, što će omogućiti, kako su istakli, jednak pristup informacijama o toku i trendovima izbornog procesa.

Oni su pozvali građane da prate izbornu kampanju i da CRTI dostavljaju informacije sa terena o toku kampanje, mogućim incidentima, pritiscima na birače, zloupotrebama javnih resursa u kampanji, kao i drugim eventualnim nepravilnostima u kampanji. 

Ove informacije građani mogu poslati na CRTA Twitter i Facebook naloge, putem e-maila kontakt@gradjaninastrazi.rs, ili telefonom na: 069/232 1901.

CRTA je ukazala i na obavezu medija da ravnopravno, blagovremeno, istinito i potpuno informišu građane o svim izbornim listama na beogradskim izborima. 

"Ukoliko građani smatraju da postoje elektronski mediji koji krše neku od ovih obaveza, ili smatraju da su im prava na objektivno informisanje ugrožena, CRTA je ponudila aplikaciju rem.građaninastrazi.rs, koja omogućava građanima automatsko slanje žalbi nadležnoj instituciji za nadzor elektronskih medija, Regulatornom telu za elektronske medije", saopštila je ta organizacija.

O nalazima dugoročnog posmatranja, CRTA će izveštavati javnost kroz redovne konferencije za medije, a završni izveštaj o posmatranju biće objavljen nakon proglašenja konačnih izbornih rezultata, odnosno završetka izbornog procesa u Beogradu.

Izbori u Beogradu zakazani su za 4. mart.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…