Crta: Omogućiti građanima da na izbore izađu bez straha od ‘haosa i građanskog rata’

glasanje
Foto: FoNet

Beograd – Crta poziva najviše državne zvaničnike, kao i sve učesnike izbora iz vlasti i opozicije, da u cilju smirivanja tenzija u javnosti „prestanu sa zastrašivanjem građana i podsticanjem atmosfere straha u izbornoj kampanji“.

Podsećamo građanke i građane Republike Srbije da na vreme provere da li su upisani u Jedinstveni birački spisak (JBS).

Najsvežiji i najdrastičniji primer neodgovornog postupanja je zvanično saopštenje Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, u kojem ministar Aleksandar Martinović tvrdi da opozicione stranke pripremaju izazivanje ‘haosa, pa i građanskog rata’, podseća Crta.

„Pre ministra državne uprave i lokalne samouprave, i premijerka Ana Brnabić je u više navrata govorila o namerama opozicije da ‘destabilizuje zemlju’ i stvori ‘haos’„, dodaje se u saopštenju Crte.

Crta ukazuju da je zadatak je Vlade Srbije, Ministarstva, kao i svih drugih institucija države koje su uključene i povezane sa sprovođenjem izbora, da obezbede uslove za slobodne i poštene izbore i da daju argumentovane odgovore na sve sumnje u integritet izbornog procesa.

Državne institucije moraju javnosti da daju činjenice i proverene informacije, a ne da uznemiravaju građane najavama nasilja„, dodaje se u saopštenju.

Crta je naglasila da upravo Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu nije omogućilo da se sprovede nezavisna revizija biračkog spiska, čime je „doprinelo rastu nepoverenja javnosti„.

Takođe, Ministarstvo unutrašnjih poslova bi moralo blagovremeno javnosti da pruži tačne podatke u vezi s navodno masovnim i organizovanim promenama prebivališta građana kako bi se raspršile ili potvrdile sumnje u tzv. fantomske glasače„, piše u saopštenju.

Iz Crte su ocenili i da država mora da bude iznad svih stranačkih sukoba i strategija negativnih kampanja, kako bi građanima obezbedila da se u miru informišu o izbornoj ponudi i da „bez strepnje izađu na birališta gde će slobodno da glasaju„.

 

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…