CRTA: Ne postoje zvanični podaci o zadovoljstvu građana kvalitetom usluga koje im pruža javna uprava

CRTA

Beograd, 04. mart 2020. – Administracija u Srbiji je i dalje preglomazna i nedovoljno efikasna, ocenjeno je u Izveštaju o stanju reforme javne uprave Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA).

Izveštaj je sačinjen u sklopu regionalnog projekta „Zapadni Balkan u procesu pristupanja EU: ispunjavanje političkih kriterijuma“.

Iako svakih deset punoletnih građana opslužuje jedna osoba zaposlena u javnoj upravi (599.247 zaposlenih u organima uprave), ne postoje zvanični podaci o zadovoljstvu građana kvalitetom usluga koje im se pružaju“, navedeno je u Izveštaju,

Kao jedan od većih problema u vezi s podizanjem profesionalnog nivoa administracije navedeno je to da se 63 odsto visokih državnih službenika postavlja u svojstvu vršilaca dužnosti i bez konkursa.

Takav, lako zamenljiv kadar podložan je manipulaciji u svrhu političke podobnosti“, navedeno je u saopštenju.

Podseća se i da još uvek nije usvojena Strategija za decentralizaciju, koja bi trebalo da bude jedan od stubova reforme javne uprave.

Nijedna lokalna samouprava nije dobila od državnih revizora pozitivnu ocenu za finansijsko poslovanje, a neuređenost finansija gradova i opština se direktno odražava na slab kvalitet usluga koje građani dobijaju na lokalnom nivou“, naveli su iz CRTA-e.

Pored ostalog, zamera se i usvajanje dokumenata javnih politika po ubrzanoj proceduri, pa je tako od početka 2018. do decembra 2019. godine 128 zakona usvojeno koristeći ovaj mehanizam, nasuprot 222 u redovnoj proceduri, što čini 57 odsto od ukupno usvojenih zakona.

Kako je ukazano, pozitivna promena ogleda se u nameri države da pomeri fokus na digitalizaciju usluga, raste broj korisnika portala E-uprava (983.652), ali istovremeno istraživanja pokazuju da je polovina građana Srbije digitalno nepismena.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…