Crnjanski: Stvoreno ogromno nepoverenje u rad istraživačkih novinara i civilnog društva

Vukosava Crnjanski

Londom, 11. septembar 2021. – Uprkos tome što je  međunarodna Radna grupa za finansijsku akciju (FATF), kao globalni nadzorni organ za pranje novca i finansiranje terorizma, još 2016. poništila upozorenje iz doba 11.septembra da su neprofitne grupe „posebno ranjive“ na finansiranje terorizma, mnoge vlade su proglasile sezonu napada na nevladine organizacije, piše Gardijan.

Zamrzavale su im račune i hapsile njihove članove, često pod često lažnim optužbama za pranje novca ili dopremanje novca teroristima, piše londonski list, pozivajući se na nalaze analitičara Rojtersa, ukazujući da je to širom sveta doprinelo gušenju okruženja za civilna društva.

Osvrćući se na zloupotrebe poništenog upozorenja FATF, organizacije koju je osnovala Grupa 7 i čije je sedište u Parizu, Gardijan među primerima iz mnogih zemalja u svetu pominje Srbiju i beogradski Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA).

Ta organizacija, zajedno sa više desetina drugih, „za koje se smatra da su kritički nastrojene prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću„, našla se u junu 2020.godine na listi Uprave za sprečavanje pranja novca da bi se uvtrdilo da li imaju veze sa finansiranjem terorizma ili pranjem novca.

Žele da nas prikažu kao ljude koji postaju bogati, koji voze skupe automobile, koji su bogati strani agenti“, izjavila je za Gardijan osnivačica i direktrorka CRTE Vukosava Crnjanski, koja ukazuje da su nevladine organizacije u medijima izložene klevetničkoj kampanji, kao elitističke i nepatriotske.

Vlada Srbije nije izvršila nalog, usred negodovanja FATF i međunarodnih posmatrača, ali Crnjanski kaže da je šteta već učinjena, prenosi Gardijan.

List konstatuje da međunarodni sistem osposobljen za borbu protiv terorizma, dve decenije posle 11.septembra, „desničarske populističke vlade zloupotrebljavaju kako bi suzbile neslaganje„.

Pokušavamo da razvijemo demokratiju, da ojačamo institucije … Radi se o poverenju u naš rad, a ljudi se sada plaše da nam priđu. Stvoreno je ogromno nepoverenje u rad istraživačkih novinara i civilnog društva”, ocenila je Crnjanski.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…