Crnjanski: Neravnomerna medijska zastupljenost i pritisci na birače obeležiće i ove izbore

Vukosava Crnjanski

Beograd, 16. januar 2020. – Direktorka Crte Vukosava Crnjanski izjavila je da bi predstojeći izbori mogli da prodube krizu demokratije u Srbiji i da postoji bojazan da će rasti broj građana koji ne vide izbore kao put političkih promena.

Tokom obraćanja Odboru za monitoring Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, Crnjanski je ocenila da je prošlogodišnji međupartijski dijalog o izbornim uslovima doneo rezultate ograničenog dometa, prenosi Istinomer.

Ukoliko institucije kao što su Tužilaštvo, Agencija za borbu protiv korupcije i Regulatorno telo za elektronske medije ( REM) ne budu značajno unapredile delovanje u zaštiti javnih interesa u toku predizborne kampanje, ne možemo očekivati da će izbori 2020. biti sprovedeni na bolji način u odnosu na ranije izbore koje je Crta u punom kapacitetu posmatrala – parlamentarne 2016. godine, predsedničke (2017.) i lokalne beogradske (2018)“, rekla je Crnjanski.

Neravnomerna medijska zastupljenost, funkcionerska kampanja i zloupotreba javnih resursa, kao i višestruke strategije pritiska na birače, plašimo se, obeležiće i ove izbore. Posmatračka misija Crte fokusiraće se na te nepravilnosti kao i, nadamo se, ODIHR i druge organizacije u okviru Međunarodne posmatračke misije“, rekla je Crnjanski.

Kako je navedeno, direktorka Crte osvrnula se i na novu inicijativu za spuštanje izbornog cenzusa sa pet na tri odsto i ocenila da je to očigledno planirano kako bi se neutralisao efekat bojkota i deluje kao pokušaj da se obezbedi „privid demokratskog karaktera institucija“.

Ilustrujući činjenicu da su funkcioneri vlasti uveliko u kampanji i pre nego što su izbori raspisani, Crnjanski je navela primer Ane Brnabić koja je, gostujući nedavno u televizijskoj emisiji u svojstvu predsednice Vlade Srbije, pozvala birače da glasaju za Srpsku naprednu stranku, zbog čega je Crta protiv nje podnela prijavu Agenciji za borbu protiv korupcije, prenosi Istinomer.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…