Crna Gora: Vaspitači opterećeni, smanjiti broj dece po vaspitnim grupama

deca

Analiza Instituta za vladavinu prava (IVP) o stanju u crnogorskim vrtićima za prethodnih šesnaest godina pokazuje da raste prosečan broj dece po vaspitnoj grupi u državnim i privatnim vrtićima, zbog čega je neophodna izgradnja novih vrtića.

Broj dece po vaspitnoj grupi u državnim i privatnim vrtićima
 
 Prosečan broj dece po vaspitnoj grupi u državnim vrtićima u prethodnih šest godina je trideset, dok je prosečan broj dece po vaspitnoj grupi u istom periodu u privatnim vrtićima deset.
 
 Najmanji broj dece po vaspitnoj grupi je bio školske 2010/2011 i to u državnim 28, a u privatnim 6, a od tada je u porastu, dok je najveći bio prethodne školske 2015/2016 i to prosečno 32 dece u državnim, a 15 dece po vaspitnoj grupi u privatnim vrtićima.
U protekle tri školske godine najveći prosečan broj dece po vaspitnoj grupi je u podgoričkim državnim vrtićima i to čak 41, dok je 2011/2012 najveći broj bio u danilovgradskom državnom vrtiću i to čak 48.

Broj dece po polu u vrtićima
 
 Za prethodnih šesnaest godina uvek je bilo više upisanih dečaka nego devojčica, u proseku oko sedam stotina više dečaka nego devojčica po školskoj godini.

U prethodne dve školske godine došlo je do primetno većeg odstupanja u broju upisanih dečaka nego devojčica u crnogorskim vrtićima.

Školske 2000/2001 bilo je 570 više upisanih dečaka nego devojčica, dok je prethodne 2015/2016  bilo čak 1270 više upisanih dečaka nego devojčica, što je i najveća razlika za prethodnih šesnaest godina. Najmanja razlika je bila školske 2005/2006 sa 298 više upisanih dečaka nego devojčica.
 
 Broj vaspitnih jedinica i dece u proteklih 16 godina
 
 U proteklih šesnaest godina zabeležen je rast broja upisane dece u predškolskim vaspitnim jedinicama od 43,2%. Tako je školske 2000/2001 bilo 69 vaspitnih jedinica sa ukupno 11 846 dece, a prethodne 2015/2016 bilo je 122 vaspitne jedinice sa ukupno 16 972 dece. Najviše upisane dece u vrtićima je bilo školske 2014/2015 i to 17 091.
 
 Opterećenost vaspitača
 
 U Plavu i Gusinju je prethodne školske godine bila izuzetna opterećenost vaspitača u državnim vrtićima, pa su tako na jednog vaspitača u proseku išla 42 djeteta. U istom periodu u privatnim vrtićima u Kotoru u proseku su na jednog vaspitača išla 44 deteta, što je i najveća zabeležena opterećenost.  I godinu ranije, školske 2014/15 su Plav i Gusinje, zajedno sa Podgoricom, poneli neslavnu titulu najveće opterećenosti vaspitača sa prosečno 21 detetom po vaspitaču u državnim vrtićima. U istom periodu najveća opterećenost vaspitača u privatnim vrtićima je bila u Budvi sa prosječno 16 djece na jednog vaspitača.  Dvije godine ranije, 2013/14 i 2012/13 najveću opterećenost po vaspitaču su imali tivatski i podgorički državni vrtići, sa prosečno 22, odnosno 21 detetom po vaspitaču.
 
 Nalaz Ombudsmana
 
 IVP podseća da je i Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, nakon pritužbi roditelja, u novembru 2015. utvrdio na licu mesta nezadovoljavajuće uslove u JPU “Đina Vrbica” u Podgorici. Kontrolom je utvrđeno da ustanova nema adekvatne prostorne kapacitete, da nisu ispoštovani sanitarni standardi, da je opremljenost učionica na niskom nivou, da je nedovoljan broj vaspitača u odnosu na broj dece, da je upisan broj dece preko zakonski propisanog okvira, da veličina prostorija ne odgovara broju dece koja boravi u njima (75 dece na oko 35 metara kvadratnih u mlađoj vaspitnoj grupi). Nakon što je dao preporuke i ostavio rok od tri meseca za njihovo ispunjenje, Zaštitnik je u ponovnim posetama konstatovao da je u JPU “Đina Vrbica” i “Ljubica Popović” stanje nepromenjeno.
 
IVP ceni napore koje Ministarstvo prosvete ulaže radi najavljene gradnje novih objekata u Pljevljima, Baru, Ulcinju i Podgorici. Takođe ohrabruje najavljena gradnja tri vrtića u Podgorici u naseljima Stari Aerodrom, Blok VI i Tuzi.
 
 Institut za vladavinu prava (IVP) smatra da se moraju uložiti dodatni napori kako bi u novoj školskoj godini bilo omogućeno pravo svoj deci ne samo na boravak u predškolskim ustanovama, već i uslovi za vaspitno obrazovni rad sa njima, što iziskuje zadovoljavajuće kapacitete i adekvatan broj vaspitača.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…