Crna Gora: Ukidanje policijskog obezbeđenja novinaru Tufiku Softiću

Tufik Softić

Podgorica, 13. decembar 2016. –  Ukidanje policijskog obezbeđenja Tufiku Softiću predstavlja još jedan udarac na novinara koji je u javnom interesu istraživao i obaveštavao o organizovanom kriminalu na severu Crne Gore.

Softić je preživeo pokušaj ubistva na kućnom pragu 2007. godine i eksploziju u porodičnom dvorištu 2013. godine, podseća u svom saopštenju Akcija za ljudska prava – HRA iz Podgorice.

Istraga pokušaja ubistva otvorena je tek sedam godina posle tog događaja i zatvorena posle godinu i po bez rezultata. U istrazi su zabeleeženi očigledni propusti nadležnih tužilaca i policije koji predstavljaju kršenje međunarodnog standarda prava na delotvornu istragu napada na život, pa je Softić zbog toga uz podršku HRA i Media Law Defence Initiative iz Londona podneo ustavnu žalbu i pokrenuo parnični postupak za naknadu štete, navodi HRA u saopštenju.

Uprkos prijavi tih propusta Vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću, državno tužilaštvo je do danas po prijavi postupilo samo delimično, tako što je Specijalno državno tužilaštvo zaključilo da u radu državnih organa ne prepoznaje krivična dela koja su u nadležnosti tog tužilaštva.

I dalje izostaje odgovor državnog tužilaštva u celini. U međuvremenu je tužilaštvo zaključilo sporazum o priznanju krivice zbog lažnog svedočenja sa čovekom iz kriminalnog miljea koga je Softić među prvima sumnjičio za učešće u napadu na njega. HRA je zaključila da se tim sporazumom omalovažava problem neistraženog napada na novinara.

Imajući u vidu sve te pokazatelje suštinske nezainteresovanosti državnih organa da ostvare pravdu zbog napada na Softića, nije veliko iznenađenje ni to što mu je sada ukinuto policijsko obezbeđenje i to bez obrazloženja u čemu se njegova situacija danas razlikuje od one iz 2014. godine kada mu je ono dodeljeno. 

HRA će istrajavati u tome da sud, bilo u Podgorici ili Strazburu, konačno utvrdi odgovornost državnih organa i onih koji su ih predstavljali za nezakonito i nečovečno ponašanje prema Softiću. 

To je neophodno da bi se bar donekle ostvarila pravda za Softića i natjerala država da ubuduće zaštiti ljudska prava u sličnim slučajevima.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…