Crna Gora: Tužilačka istraga efikasnija od sudske

Podgorica, 04 oktobar 2016. (PR pres servis) – Tužilačka istraga je mnogo efikasnija od sudske, a saradnja između policije i tužilaštva uglavnom je dobra uz međusobno poverenje, iako postoje problemi koji su zastupljeni u manjoj meri, pokazalo je istraživanje Instituta alternativa (IA).

Istraživačica javnih politika u IA, Dina Bajramspahić, kazala je danas, predstavljajući istraživanje “Šest godina tužilačke istrage u Crnoj Gori”, da su istraživači te organizacije imali razgovore sa 36 državnih tužilaca, policijskih službenika, njihovih rukovodilaca u pet crnogorskih gradova.

Cilj tih razgovora, kako je pojasnila, bilo je prikupljanje njihovih stavova o saradnji i praksama rada na predmetima, a akcenat istraživanja bio je na predkrivičnoj fazi – uviđaju i istragama.

Bajraspahić je podsetila da je istraživanje na istu temu IA sproveo 2014. godine, kada je nezadovoljstvo tužilačkom istragom policijskih službenika i sudija koji su ocenjivali razliku u odnosu na prethodni sistem bilo izrazito, a stavovi negativni.

„Većina ispitanika je ovoga puta izrazila stav da je tužilačka istraga mnogo efikasnija od sudske, a saradnja između policije i tužilaštva uglavnom je dobra uz međusobno poverenje, iako postoje problemi da su oni zastupljeni u manjoj mjeri“, rekla je Bajraspahić u PR Centru.

Prema njenim rečima, i dalje je prisutna praksa prebacivanja odgovornosti za nedostatak rezultata u određenim oblastima sa jedne na drugu stranu. „Posebno ostaje otvoreno pitanje ko je odgovoran za nerešene predmete“.

„Ukupan procenat rasvetljenosti krivičnih djela, pao je sa 67,8 odsto u 2010. godini, na 53,8 odsto u 2015. godini, tj. za 14 odsto. Drugim rečima, polovina učinilaca krivičnih dela ostaje neotkrivena, istakla je Bajraspahić.

Dok je u 2010. godini ostajalo 914 krivičnih djela nerazrešeno, kako je navela, u 2015. godini taj broj se popeo na 2.636.

Bajramspahić je kazala da se na osnovu zvaničnih izveštaja, stiče utisak da ili je kriminal u Crnoj Gori u poslednjih deset godina prepolovljen, ili je smanjena proaktivnost policije u oblasti otkivanja krivičnih dela.

„Tako je u u odnosu na 2005. godinu, kada je registrovano 9.579 krivičnih dela, u 2015. godini registrovano duplo manje, tačnije 5.247 krivičnih dela. Pri tome je posebno zabrinjavajuće što u zvaničnim izveštajima nema informacija koja su to krivična dela suzbijena u odnosu na raniji period“, precizirala je ona.

Uporedo sa tim, kako je navela Bajramspahić, broj optuženih osoba od strane nadležnih tužilaštava u Crnoj Gori je u padu.

„U 2008. godini ih 8.677, a 2015. godine 3.765, što je pet hiljada manje pre uvođenja tužilačke istrage“, rekla je ona.

Bajramspahić smatra da je pozitivno što je u postupku sudske kontrole potvrđeno 92,5 odsto optužnice iz nadležnosti osnovnih i viših tužilaštava, i sve optužnice iz nadležnosti iz Specijalnog državnog tužilaštva.

„Međutim, opravdano je pitanje da li u praksi tužilaca je zastupljeno mnogo veće oklevanje da se podnese optužni akt u odnosu na praksu iz doba sudske istrage“, navela je Bajramspahić.

Ona je ocenila da je jedan od značajnijih problema što tužioci koji rukovode radom policije nedovoljno poznaju njihove mogućnosti i ograničenja, kao i kriminalističke tehnike.

„U jednom broju primera, posebno na osnovnom nivou, tužioci su izražavali interesovanje da se uključe aktivnije tokom uviđaja, ali češće prihvataju ulogu strane koja u svojoj kancelariji čeka da policija do kraja rasvetli slučaj i donose dokaze koje će tužalc zastupati u sudnici“, pojasnila je Bajraspahić.

Jedna od odlika tužilačke istrage, na koju su tužioci najponosniji je, kako je kazala, trajanje istraga.

„Tužilačka istraga, čak i najsloženijim predmetima za najteža krivična dela – korupcije i organizovanig kriminala, koja su u nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva, trajala je u proseku dva meseca i 22 dana“, kazala je Bajraspahić.

Ona je rekla da su, prema pojedinim statističkim podacima o primeni mera tajnog nadzora, rezultati koji su postignuti primenom MTN, zaključno sa 9. junom 2015.godine, izuzetno slabi.

„Od 846 prisluškivanih osoba, pokrenut je krivični postupak protiv 190, a pravosnažno je osuđeno 19. To je 2,24 odsto od ukupnog broja prisluškivanih“, navela je Bajramspahić.

U tužilaštvu i policiji, kako je ukazala, postoji problem neravnomjernog radnog opterećenja tužilaca i inspektora, a tolerisanje manjeg angažmana drugih.

„Zbog toga treba unaprediti procedure podele predmeta, ali i ocenjivanje i merenje profesionalnog učinka“, kazala je Bajraspahić.

Ona je istakla da je u centrima bezbednosti potrebno obezbediti prostorije za državne tužioce, kako bi, kako je navela, barem pola radnog vremena bili na raspolaganju policijskim službenicima koji daju instrukcije za postupanje.

„Budući da zakon o krivičnom postupku predviđa izuzetak kada po odobrenju državnog tužioca a uz prisustvo branioca, policija može saslušati osumnjičenog, ovu odredbu treba i primenjivati kada je to potrebno, što do sada u praksi nije slučaj“, navela je Bajraspahić.

Ona je kazala da je niz je radnji u kojima je doprinos građana izuzetno značajan, kao što su svedočenje, pretres, prepoznavanje.

IA je rezultate predstavio u analizi koja je sačinjena uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije. Istraživanje je realizovano u okviru projekta «Kako do efikasnijih tužilačkih istraga na Zapadnom Balkanu» koji IA sprovodi u saradnji sa Udruženjem tužilaca Srbije (UTS).

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…