Crna Gora: Savet ASK da razreši direktora Radonjića

Centar za razvoj nevladinih organizacija poziva Savet Agencije za sprečavanje korupcije da razreši dužnosti direktora Agencije, Sretena Radonjića, zbog nezakonitog  dostavljanja podataka o zviždača političkoj partiji Pozitivnoj Crnoj Gori. 

Direktor Agencije je, protivno Zakonu u sprečavanju korupcije dostavio podatke iz zahteva za zaštitu  zviždača Patricije Pobrić,  političkoj partiji- Pozitivna Crna Gora. Na taj način direktor Agencije je prekršio cl. 47 Zakona o sprečavanju korupcije kojim je propisano da se sa podacima o zviždaču postupa u skladu sa zakonom kojim se uređuje tajnost podataka. 

Takođe, zakon nigde ne ostavlja mogućnost dostavljanja ovih podataka od strane Agencije, bilo kome osim nadležnim organima koji eventualno treba da ispitaju navode. Pozitivna Crna Gora nije ni u kom slučaju nadležni organ niti treća strana koja po bilo kom osnovu ima pravo na uvid u zahtev za zaštitu zviždača.

Zakonom je jasno navedeno da je jedan od razloga za razrešenje direktora povreda odredbi ovog zakona. Kako je direktor Agencije direktno prekršio  jednu od ključnih odredbi koja se odnosi na zaštitu podataka o zviždaču, Savet je dužan da u skladu sa svojim nadležnostima pokrene postupak razrešenja.

Istovremeno, kako Pozitivna Crna Gora nema pravni osnov da traži uvid u zahtev za zaštitu zviždača, ona je dužna objasniti javnosti razloge ovog postupka. Ipak, kakvo god objašnjenje bilo, Pozitivna Crna Gora, čiji su poslanici u Skupštini glasali ovaj zakon morala bi znati njegove odredbe, te da je svojim činjenjem prekršila iste. 

Savet je sada u obavezi da hitno reaguje i pokaže spremnost da obavlja poslove iz svoje nadležnosti. U suprotnom ovo telo će pokazati slabost da realizuje osnovnu funkciju zbog koje je formiran, a to je da kontroliše rad direktora i štiti primenu ovog Zakona.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…