Crna Gora: Saradnju NVO i Skupštine urediti Poslovnikom

Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO), Centar za građansko obrazovanje (CGO), i Institut Alternativa (IA) neće potpisati predloženi sporazum o saradnji sa Skupštinom Crne Gore, koji je potekao kao inicijativa od strane predsednika Skupštine, Darka Pajovića.

Te NVO su, u zajedničkom saopštenju, navele da neće potpisati sporazum o saradnji NVO sektora sa Skupštinom koji je inicirao predsednik parlamenta, Darko Pajović.CRNVO-a, CGO-a i IA smatraju da sporazum, kao pravno neobavezujući akt, ne predstavlja osnov na kojem se dalja saradnja dva sektora treba temeljiti. Kako smatraju u tim NVO, takav opšti sporazum imao je smisao pre nekoliko godina, kada je trebalo pokazati postojanje dobre volje za saradnjom Skupštine i NVO, kao i otvaranje zakonodavnog tela prema civilnom drustvu.

Iz CRNVO-a, CGO-a i IA kazali su da učincima tog sporazuma nijedna strana nije mogla biti posebno zadovoljna, jer su efekti njegove realizacije ostali ograničeni.''Ali je taj prvi korak u uspostavljanju institucionalnog odnosa Skupštine i NVO sektora njime napravljen“, dodali su iz tih NVO.

U zajedničkom saopštenju CRNVO-a, CGO i IA navodi se da veruju da je, kako je u prethodnih nekoliko godina došlo do pomaka u stvaranju pravnog okvira za saradnju NVO i Vlade, NVO i lokalnih samouprava, i Skupština Crne Gore spremna za snažniji institucionalni iskorak u istom smeru. „Stoga je sporazum danas, u ovim okvirima, prevaziđen model i predlažemo da se saradnja Skupštine i NVO dalje sistemski reši kroz intervencije na Poslovnik Skupštine Crne Gore“, poručuje se u saopštenju.

Ocenjuje se da se u Crnoj Gori, nažalost, teško primenjuju i zakoni. ''Logično, imamo opravdanu bojazan da bi sporazum opšteg karaktera, bez bilo kakve obavezujuće norme kakav se predlaže, bio još jedan od «pokaznih» dokumenata Skupštine za različite izveštaje i adrese, a da to ne bi vodilo suštinskim promenama u saradnji sa NVO sektorom“, kaže se u saopštenju.Navodi se da su CRNVO, CGO i IA do sada direktno osetile posledice pravno neutemeljenih odluka radnih tela Skupštine, posebno u procesima izbora i imenovanja, kao i nezainteresovanost poslanika i predsednika da se te odluke isprave.

To ih, kako su kazali, još više drži u uverenju da se dobra volja za saradnjom sa NVO, ukoliko ona uopšte postoji, mora pretočiti u mnogo konkretniji oblik od sporazuma o saradnji.CRNVO, CGO i IA imaju predloge u pravcu izmena i dopuna Poslovnika Skupštine Crne Gore. ''Ukoliko sugestija za formalizovanjem saradnje na ovaj način bude prihvaćena, bićemo spremni da doprinesemo kroz predlog izmena Poslovnika i da na takvim osnovama kvalitativno unapređujemo odnose Skupštine i NVO sektora“, kazali su iz tih NVO.

Izvor: portalanalitika.me

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…