Crna Gora: Saradnju NVO i Skupštine definisati izmenama i dopunama Poslovnika

Nakon što je nekoliko nevladinih organizacija u Crnoj Gori odbilo da potpiše predloženi sporazum o saradnji sa Skupštinom Crne Gore i NVO Akcija za ljudska prava je donela istu odluku.

Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO), Centar za građansko obrazovanje (CGO), i Institut Alternativa (IA) i Centar za monitoring i istraživanje su u zajedničkom saopštenju naveli da neće potpisati sporazum o saradnji NVO sektora sa Skupštinom koji je inicirao predsednik parlamenta, Darko Pajović. CRNVO-a, CGO-a i IA smatraju da sporazum, kao pravno neobavezujući akt, ne predstavlja osnov na kojem se dalja saradnja dva sektora treba temeljiti. Ove organizacije imaju predloge u pravcu izmena i dopuna Poslovnika Skupštine Crne Gore.

Centar za monitoring i istraživanje – CeMI neće potpisati sporazum jer smatra da umesto memoranduma o saradnji od Skupštine treba tražiti da sprovodi zakone koje je sama usvojila. CeMI ne može podržavati one koji promovišu kršenje vladavine prava.

NVO Akcija za ljudska prava neće zaključiti Sporazum o saradnji između Skupštine Crne Gore i nevladinih organizacija u Crnoj Gori, koji je ponudio predsednik Skupštine Darko Pajović, zato što je sporazum nepotreban i neadekvatan, i zato što sa gospodinom Pajovićem, koji trenutno obavlja funkciju predsednika Skupštine Crne Gore, ne žele da zaključuju bilo kakav sporazum.

Sporazum o saradnji Skupštine i NVO je nepotreban jer osim marketinške promocije ne predstavlja adekvatan pravni osnov za saradnju parlamenta sa NVO. NVO Akcija za ljudska prava  podseća da je na snazi Poslovnik Skupštine Crne Gore, pravni propis koji već propisuje modalitete saradnje parlamenta i NVO. Kako ponuđeni tekst Sporazuma ne sadrži ništa što Poslovnikom nije već predviđeno, očigledno je da je svrha sporazuma politički marketing predsednika Skupštine, što je nedostojan motiv i u tome ne žele da učestvuju.

NVO Akcija za ljudska prava podržava predlog da se saradnja Skupštine i NVO unapredi dopunama Poslovnika Skupštine, koji su nedavno predložile nevladine organizacije Centar za razvoj nevladinih organizacija, Centar za građansko obrazovanje i Institut Alternativa.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…