Crna Gora do sada otvorila 22 poglavlja

Evropska unija

Crna Gora je 21. decembra u Briselu otvorila još dva poglavlja u pregovorima o članstvu sa Evropskom unijom – 14 o transportu i 15 o energiji.

Crna Gora je do sada ukupno otvorila 22 od 35 poglavlja na putu ka EU, a od toga je privremeno zatvorila dva. Za zatvaranje poglavlja 14 i 15 Crna Gora će morati da ispuni više merila, poput usklađivanja sa propisima EU o pravima putnika, uspostavljanja regulatornog tela za železnicu, stvaranja obaveznih rezervi nafte i usklađivanja u oblasti energetske efikasnosti.
 
Šef diplomatije Luksemburga Žan Aselborn je na konferenciji za novinare posle završetka međuvladine konferencije EU-Crna Gora pozdravio otvaranje još dva poglavlja i istakao da je Crna Gora zemlja koja je najviše napredovala u pregovorima u članstvu i da je pozitivan primer za ceo region.
 
Luksemburg, kao jedna od zemalja osnivača EU, snažno podržava odluku samita iz Soluna 2003. da sve države Zapadnog Balkana treba da postanu članice Unije i takvu podršku daje i Crnoj Gori, dodao je Aselborn čija zemlja predsedava EU u drugoj polovini 2015.
 
On je stavio do znanja da je odluka EU da u središte pregovora o članstvu za sve kandidate stavi poglavlja vladavine prave i temeljnih sloboda dala rezultate.
 
Vlasti Crne Gore su, naveo je lukšemburški ministar inostranih poslova, ojačale zakonski okvir i stvaraju se nove političke institucije za bitku protiv korupcije i organizovanog kriminala.
 
"Evropska unija", istakao je Aselborn, "ohrabruje vlasti Crne Gore da ulože dalje napore kako bi celokupni sistem vladavine prava iznedrio opipljive rezultate".
 
Iduće godine će u Crnoj Gori biti održani parlamentarni izbori i zato je od presudne važnosti da se upotpuni izborni zakon te zemlje, kazao je šef luksemburške diplomatije koji je sve političke stranke u Crnoj Gori pozvao da "preuzmu svoju odgovornost i pokrenu konstruktivan dijalog u parlamentu".
 
Šef diplomatije Luksemburga, predsedavajućeg EU, je takođe pozdravio pozitivnu ulogu Crne Gore u regionalnim odnosima i ukazao na to da su vlasti u Podgorici potpisale sporazume s Prištinom i Sarajevom o rešavanju graničnih pitanja.
 
"To je", naglasio je, "od životne važnosti za region koji je, rekao bih, i dalje na krhkim nogama".
 
Šef crnogorske diplomatije Igor Lukšić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare s Aselbornom, rekao da otvaranje dva nova poglavlja svedoči o napretku Crne Gore, istakavši i da je za ceo proces proširenja važno i to što su Srbija i Turska ovih dana otvorile takođe nova poglavlja.
 
Poglavlje 14 o transportu će, po rečima Lukšića, doneti boljitak građanima Crne Gore kad je reč o infrastrukturi i propisima koji će biti usaglašeni s evropskim, a prava putnika će biti bolje zaštićena.
 
Lukšić je podvukao da će pregovorima o poglavlju 15, koje se odnosi na energiju, Crna Gora uskladiti svoju politiku sa standardima i ciljevima Evropske unije vezanim za energetsku bezbednost i snabdevanje.
 
On je ukazao i na napore koje vlasti u Podgorici ulažu za sprovođenje akcionog plana za poglavlja vladavine prava i temeljnih sloboda, a istakao je i da napreduju napori za dopunu izbornog zakona.

Više merila za zatvaranje poglavlja 14 i 15
 
Crna Gora će, kako se navodi u saopštenju Saveta EU, morati da ispuni određena merila da bi mogla da zatvori poglavlja 14 i 15.
 
U poglavlju 14 Crna Gora će morati da se uskladi sa pravnom tekovinom EU u vezi sa naplatom putarina, propisima u vezi sa socijalnim standardima za zaposlene u drumskom saobraćaju, propisima o težini i dimenzijama teških teretnih i putničkih vozila, kao i propisima u vezi sa ulaskom u profesiju operatera drumskog saobraćaja i pristupom međunarodnom tržištu drumskog teretnog saobraćaja i tržištu autobuskog prevoza.
 
Crna Gora treba da uspostavi "kompetetno, nezavisno i efikasno" regulatorno telo za železnicu i telo nadležno za bezbednost u saobraćaju, kao i da obezbedi primenu standarda u oblasti bezbednosti i interoperabilnosti, pod čime se podrazumeva svojstvo organizacija, njihovih informacionih sistema i poslovnih procesa da sarađuju i deluju usklađeno.
 
Jedno od merila je potpuna usklađenost sa propisima o pravima putnika u svim vidovima saobraćaja, kao i u oblasti upravljanja vazdušnim saobraćajem.
 
U poglavlju 14 Crna Gora treba da dovrši usklađivanje kada je reč o obaveznim rezervama nafte, da uspostavi upravu za naftne rezerve i da počne da pravi te rezerve u skladu sa svojim akcionim planom.
 
Crna Gora treba da se uskladi sa propisima EU kojim se uređuje unutrašnje energetsko tržište, uključujući razdvajanje delatnosti u energetskim preduzećima i postrojenjima u skladu sa modelima predviđenim akijem.
 
Od Crne Gore se traži i da se uskladi sa propisima u oblasti energetske efikasnosti.
 
EU je otvorila pregovore o članstvu Crne Gore u junu 2012.

Izvor: Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…