Crna Gora: Predstavljena inicijativa “Zajednica bez barijera“

Cetinje, 04. novembar 2016. – Fondacija mladih, koja deluje u okviru Aktivne zone,predstavila je novu donatorsku akciju Zajednica bez barijera tokom koje će se  zgrade Prestonice Cetinje prilagoditi osobama sa invaliditetom i osobama sa poteškoćama u kretanju.

Koordinatorka Fondacije mladih Dragana Popivoda ukazala je da je cilj akcije da se do kraja tekuće godine uz pomoć donatora, prikupi novac za nabavku posebne pokretne platforme koja će pristupačnim učiniti prvi sprat jednog od najbitnijih javnih objekata.

''Platforma će koštati šest hiljada evra, a naša organizacija će ,uz pomoć donatora prikupiti tri hiljade evra, dok će Fond za aktivno građanstvo (FAKT) uz finansijsku podršku Evropske unije, donirati isto toliko novca. Naš partner i u ovoj akciji je Privredni klub Cetinja  koji je prepoznao važnost ove inicijative, a podršku očekujemo i od građana i građanki Cetinja koji novac mogu uplatiti na žiro-račun 550-16576-19 kod Societe General Montenegro banke“ – naglasila je Popivoda koja je podsetila i da je novac moguće donirati i putem donatorskih kutija koje se nalaze u većim trgovinskim objektima na Cetinju.

Izvršni direktor Aktivne zone Miloš Marković je kazao da je akciji prethodilo i istraživanje o položaju OSI u Prestonici tokom kojeg je utvrđeno da je samo 7% javnih površina u gradu prilagođeno osobama sa invaliditeom.

''Delimično je prilagođeno 22% objekata ,dok je neprilagođeno čak 71% javnih objekata i površina“- istakao je Marković koji je dodao da su Skupština Prestonice Cetinje i resorni sekratarijati zainteresovani da pokrenu proceduru za usvajanje Akcionog plana kojim bi se u narednom periodu i ostali objekti prilagodili osobama sa invaliditetom.

Predsednik Udruženja paraplegičara Cetinja Dejan Tmušić je podsetio da u Prestonici živi preko 5% osoba sa invaliditetom što dodatno otežava život tih osoba pa je ova akcija dobar primer za nove projekte.

Sekretar Privrednog kluba Cetinja Ilija Ševaljević rekao je da im je veliko zadovoljstvo što su deo i ove donatorske akcije i da je to odlična prilika za cetinjske privrednike da deluju filantropski.

Istovremeno sa ovom akcijom prikupljamo novac za nabavku specijalizovanog vozila za Bolnicu “Danilo I ” pa očekujemo podršku i za ovaj projekat”- zaključio je Ševaljević.

Projekat je podržan od strane Fonda za aktivno građanstvo, u okviru programa ''De facto aktivni'', čiju realizaciju finansira Evropska unija, posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…