Crna Gora otvorila poslednje poglavlje u pregovorima sa EU

Crna Gora EU

Brisel, 30. jun 2020. – Crna Gora je otvorila poglavlje 8 u pregovorima o pristupanju EU koje se odnosi na politiku konkurencije.

Pregovore o pristupanju EU Crna Gora je počela 2012.

Delegaciju EU predvodila je ambasadorka Irena Andraši u ime hrvatskog predsedavanja EU, crnogorsku delegaciju ambasador Bojan Šarkić, šef misije Crne Gore u EU, a Evropsku komisiju je predstavljao generalni direktor Generalnog direktorata za susedsku politiku i pregovore o proširenju Kristijan Danijelson.

Crna Gora sada ima otvorena sva 33 poglavlja o kojima se pregovara od ukupno 35 poglavlja. Do sada su privremeno zatvorena tri poglavlja.

Kada je reč o poglavlju 8, Unija je, kako je saopšteno u Briselu, podrobno ispitala pripremljenost Crne Gore i navela da je potreban dalji napredak u usklađivanju i primeni pravnih tekovina, kao i da postoje merila koja moraju biti ispunjena za privremeno zatvaranje tog poglavlja.

Navodi se i da će praćenje napretka u usklađivanju i primeni pravnih tekovina nastaviti.

Kako je saopštio Savet EU, Crna Gora je završila zakonodavno usklađivanje sa pravnim tekovinama EU obuhvaćenim poglavljem politika konkurencije, izgradila adekvatne administrativne i pravosudne kapacitete u oblasti antimonopola, integracija i kontrole državne pomoći i pokazala zadovoljavajuće rezultate u tim oblastima.

Navedeni su i slučajevi u kojima je Agencija za zaštitu konkurencije, kao nacionalno telo za državnu pomoć, ocenjivala usklađenost sa odredbama o državnoj pomoći iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i naložila da se isprave nepravilnosti.

Reč je o državnoj pomoći Montenegro erlajnzu, kompaniji Uniprom KAP i oko finansiranja izgradnje auto-puta Bar-Boljare.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji pozdravio je otvaranje poslednjeg poglavlja u pregovorima sa Crnom Gorom. On je na Tviteru napisao da je to jasan signal posvećenosti EU Zapadnom Balkanu i politici proširenja.

Sada je potrebno fokusiranje na reforme, posebno u oblasti vladavine prava, kako bi Crna Gora mogla da napreduje dalje na putu ka EU„, napisao je Varheji, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…