Crna Gora: Odustajanje od ratifikacije Pariskog klimatskog sporazuma značilo bi i odustajanje od Evropske unije

klimatske promene

Podgorica, 10. oktobra 2017. – Povodom najavljenog glasanja u vezi ratifikacije Pariskog klimatskog sporazuma u Skupštini Crne Gore saopštenjem za javnost oglasila se Koalicija 27.

Ova koalicija okuplja 20 organizacija civilnog društva posvećenih zaštiti životne sredine, a koje su okupljenje u cilju praćenja pregovora u okviru Poglavlja 27.

Koalicija 27 želi da podseti crnogorsku javnost da je  Pariski klimatski sporazum civilizacijska tekovina i jedan od ključnih aspekata pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji.

U tom smislu njegova ratifikacija ne sme biti pod znakom pitanja, jer odustajanje od ratifikacije ovog sporazuma značilo bi i odustajanje od Evropske unije, upozorava Koalicija 27.

Podsećamo, Pariski sporazum kao globalni pravno obavezujući sporazum usvojen je u decembru 2015. godine sa ciljem da se povećanje globalne temperature ograniči na ispod 2°C.

Da bi sporazum stupio na snagu, bilo je potrebno da ga ratifikuje preko 55 zemalja svijeta, koje zajedno čine preko 55% svetskih emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Oba uslova su ispunjena u do sada rekordnom roku i za manje od godinu dana ovaj sporazum je stupio na snagu. Ovakav nezapamćen izraz političke volje i jedinstva širom sveta tumači se kao jasan znak da je međunarodna zajednica svesna potrebe hitnog preduzimanja mera u borbi protiv klimatskih promena.

Koalicija 27 podseća da se ‘’Crna Gora, kao članica UN-a, potpisivanjem Pariskog sporazuma, u aprilu 2016. godine obavezala  da će se pridružiti ostatku međunarodne zajednice i smanjiti emisije gasova sa efektom staklene bašte''.

Osim toga, navodi se u saopštenju, kao članica Energetske zajednice i kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, Crna Gora se obavezala da će ispuniti i ciljeve Energetske zajednice i Evropske unije iz područja obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i smanjenja gasova sa efektom staklene bašte.

Pred Crnom Gorom je sada ostao još samo jedan korak, a to je da ratifikacijom Pariskog klimatskog sporazuma u Parlamentu Crne Gore i formalno potvrdi opredeljenje da pruži pravičan doprinos u globalnoj borbi protiv klimatskih promena, ali i pokaže spremnost na njegovu odlučnu primenu kroz izradu dugoročne Strategije niskokarbonskog razvoja kako bi smo se adekvatno pripremili za nastupajuće izazove u promenjenoj klimi, ukazuje Koalicija 27.

‘’Taj proces nije jednostavan niti se može desiti preko noći ali kako je za ulaganja u energetsku infrastrukturu potreban dug vremenski rok, sa njim treba početi odmah ako želimo blagovremeno uhvatiti korak sa zemljama EU’’, ocenjuju iz Koalicije 27 i dodaju da je nakon ratifikacije u Pariskog sporazuma, kao prioritetno, potrebno pristupiti razvoju i reviziji okvirne legislative oblasti energetike i klimatskih promena u skladu sa ciljevima ovog sporazuma i legislativom Evropske Unije. 

Koalicija 27 smatra da ‘’Crna Gora ne sme ignorisati činjenicu da je u Evropi već uveliko započeo proces energetske tranzicije i očigledno je da će se nastaviti zbog čega će i u Regionu Jugoistočne Evrope morati doći do promene energetske paradigme, uglavnom pod uticajem obaveza koje proizilaze iz procesa pridruživanju EU kao i delovanja tržišnih pritisaka na sadašnje ključne aktere, posebno u elektroenergetskom sektoru’’.

Zemlje koje se nadaju ulasku u EU moraju preći na održive, obnovljive izvore energije i značajno unaprediti energetsku efikasnost i sa tim se treba početi odmah, piše u saopštenju.

Stoga, Koalicija 27 poziva sve članove Parlamenta Crne Gore da ozbiljno shvate svoju dužnost u odnosu na javni interes, održivu budućnost i međunarodnu poziciju Crne Gore i da glasaju za ratifikaciju Pariskog klimatskog sporazuma.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…