Crna Gora: Medijska pismenost od naredne školske godine u osnovim školama

učionica

Podgorica – Od naredne školske 2023/2024. godine učenici/ce osnovnih škola u Crnoj Gori će izučavati medijsku pismenost kao izborni predmet, saopšteno je iz Instituta za medije Crne Gore (IMCG).

Nacionalni savet za obrazovanje Crne Gore odobrio je predmetni program za predmet “Medijska pismenost” za osnovne škole i učenici/ce će moći da ga biraju u VII, VIII ili IX razredu, a predmet će moći da predaju svi nastavnici/ce koji prođu adekvatnu obuku.

U institutu ocenjuju da je to značajan iskorak u pravcu osposobljavanja mladih za bolje razumevanje uloge medija u svakodnevom životu, te da su do sada samo gimnazijalci imali priliku da pohađaju ovaj predmet.

Program su, kako pišu iz Instituta za medije Crne Gore, pripremili relevantni praktičari u nastavi medijske pismenosti, na inicijativu i uz koordinaciju Instituta za medije Crne Gore, koji je formirao radnu grupu za izradu programa i pratećeg udžbenika i dostavio Nacionalnom savetu program na razmatranje i usvajanje.

Stručna recenzija je, kako su kazali, poverena širem timu stručnjaka, pedagoga, psihologa, metodologa.

Zavod za školstvo je dao preporuku da se medijska pismenost ponudi kao izborni predmet u osnovim školama.

Izučavanje sadržaja predviđenih ovim predmetnim programom nedvosmisleno doprinosi razvijanju kritičkog mišljenja, kreativnosti, uspješnom rješavanju problema, informacionoj pismenosti, komunikacionoj pismenosti, odgovornom odnosu prema zdravlju i životnoj sredini, a posebno razvijanju socio-emocionalnih vještina kakve su timski rad, tolerancija, kreativnost, strpljenje i druge”, naveli su autorka i autor programa Svetlana Jovetić Koprivica i Miroslav Minić.

U saopštenju Instituta se dodaje da je odluka o uvođenju medijske pismenosti u osnovne škole rezultat višegodišnjeg rada i zalaganja grupe entuzijasta iz obrazovnih institucija i civilnog sektora.

Navode i da u mesecima koji slede predstoji promocija programa u osnovnim školama, paraleno sa tim obuke nastavnika/ca, a u završnoj fazi je izrada udžbenika za nastavnike/ce.

Od velikog je značaja što raste interesovanje nastavnika/ca za predmet medijska pismenost, što pokazuje sve veći broj nastavnika/ca koju su prošli akreditovane obuke i do sada najveći broj akreditovanih programa za stručno usavršavanje iz ove oblasti koji je odobrio Zavod za školstvo”, kazali su iz Instituta.

Da bi ovakve obuke nastavnika/ca bile dugoročno održive, poručuju da je bitno da se napravi dugoročna saradnja između Zavoda za školstvo, škola, univerziteta i medija, kao i da se u kurikulum svih budućih nastavnika uključi obuka iz medijske pismenosti i medijske pedagogije i efektnog korištenja medija u nastavi.

Izazovi digitalnog i umreženog društva, pored značajnih mogućnosti, donose i posebne probleme za društva u vidu kampanja laži, dezinformacija, govora mržnje i drugih toksičnih i štetnih sadržaja kojim obiluju medijske platforme, a što vrlo često ugrožava demokratska društva”, naveli su dodajući da je u odgovoru na te izazove od ogromnog značaja medijsko obrazovanje.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…