Crna Gora i Srbija na vrhu liste po broju lakog naoružanja po glavi stanovnika

Pištolj

Lion, 20. jun 2018. – Crna Gora i Srbija dele prvo mesto na listi evropskih zemalja po broju lakog naoružanja po glavi stanovnika.

Po Istraživanju o lakom naoružanju (Small Arms Survey) iz Švajcarske, na svakih 100 stanovnika te dve države dolazi nešto više od 39 komada lakog naoružanja.

Sledeći na listi je Kipar, sa 34 komada.

Druge zajednice regiona su takođe visokoplasirane na toj listi, pa tako Bosna i Hercegovina zauzima peto mesto sa oko 31 komadom lakog naoružanja na 100 stanovnika, Makedonija sedmo sa skoro 30, a Kosovo jedanaesto sa skoro 24.

Najnaoružanije stanovništvo Evropske unije, pored Kipra, jeste stanovništvo Finske i Austrije, koje na listi zauzimaju četvrto, odnosno sedmo mesto.

Zapadnoevropske države koje ne pripadaju EU Island, Norveška i Švajcarska su takođe u prvih deset zemalja.

Portal European Western Balkans navodi da ti podaci "ne izgledaju dramatično" u poređenju sa SAD, gde na svakih 100 stanovnika dolazi 120 komada lakog naoružanja. SAD su ubedljivi lider po ukupnom broju ličnog oružja, koji iznosi 393,3 miliona.

U najvećoj evropskoj zemlji po ukupnim brojevima ličnog naoružanja, Rusiji, taj broj je tek oko 17 i po miliona dok je u najvećoj zemlji EU, Nemačkoj skoro 16 miliona, prenosi portal European Western Balkans.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…