Crna Gora: Građani veruju u policiju, ali smatraju da je korupcija prisutna u velikoj meri

Podgorica, 01. septembar 2016 ( PR pres servis) – U Crnoj Gori više od polovine građana ima poverenje u policiju, dok, sa druge strane, smatraju da je korupcija u toj instituciji rasprostranjena u velikoj meri, saopštili su predstavnici  Instituta alternativa (IA).

Ta organizacija predstavila je rezultate istraživanja „Koliko verujemo policiji“, koje je sprovedeno  u okviru projekta POINTPULSE, koji finansira Evropska unija, kroz Instrument za pretpristupnu podršku, u okviru Podrške civilnom društvu.

Istraživačica javnih politika u IA, Milena Milošević, kazala je da je istraživanje pokazalo da šest od deset građana ima poverenje u policiju.

„To navodi na zaključak da, uprkos brojnim izazovima sa kojima se ova institucija suočava, ona ipak ima građane na svojoj strani kao značajan podsticaj u svome radu“, rekla je Milošević u PR Centru.

Ona je kazala da je visok nivo poverenja građana u policiju donekle u suprotnosti sa njihovim viđenjem o tome koliko je korupcija rasprostranjena u policiji, s obzirom da, kako je pojasnila, građani smatraju da je ta pojava prisutna u značajnoj mjeri.

„Iako veruju policiji nadpolovično, manje od 50 odsto građana smatra da policija radi u interesu građana, dok više od polovine građana smatra da ona služi partikularnim interesima – Vlade, političkih partija i slično“, navela je Milošević.

Kada je u pitanju zapošljavanje u policiji, kako je istakla, građani smatraju da ono nije zanovano na zaslugama.

„Manje od 50 odsto građana smatra da se zapošljavanje vrši na osnovu javnog konkursa, a 51 odsto smatra da su prijateljske i rodbinske veze presudnije kada je u pitanju zapošljavanje“, precizirala je Milošević.

Prema njenim rečima, istraživanje je pokazalo da građani koji su se deklarisali kao Srbi, manje veruju policiji.

„42 odsto građana koju su se deklarisali kao Srbi ima poverenja u policiju, a taj nedostatak poverenja naišao je na potvrdu i u drugim odgovorima na upitnik, s obzirom da 21 odsto Srba smatra da policija radi u svojstvu zaštite interesa, dok 80 odsto smatra da političari utiču na rad polciije u potpunosti ili u velikoj meri“, kazala je Milošević.

Na drugoj strani, građani albanske, hrvatske i bošnjačke nacionalnosti imaju nadprosečno pozitivno viđenje određenih aspekata rada policije.

„Iako građani imaju visoko poverenje u policiju na jednoj strani, a na drugoj strani smatraju da je korupcija prisutna u značajnoj mjeri, nisu spremni da prijave korupciju u policiji“, ukazala Milošević.

Kako je precizirala, više od 73 odsto građana je reklo da ne bi prijavilo korupciju u policiji, čak i anonimno.

„Paradoksalan je rezultat da je manje građana spremno da anonimno prijavi korupciju, nego uz otkivanje podataka. 56 odsto građana je reklo da ne bi prijavilo korupciju uz obavezu otkrivanja ličnih podataka, dok je 73 odsto reklo da ne bi prijavilo korupciju u policiji anonimno“, istakla je Milošević.

Ona smatra da se nameće zaključak da poverenje u institucije i percepcija raširenosti korupcije u institucijama nisu statistički povezane, što, kako je navela, nameće potrebu za daljim istraživanjem pretpostavki javnog poverenja u institucije u Crnoj Gori.

„Jedno od mogućih objašnjenja može biti u činjenici da građani nisu spremni da u dovoljnoj meri presipituju rad nadležnih organa, bez obzira na njihov učinak“, ocijenila je Milošević.

Istraživanje je, kako je pojasnila, uključilo i najčešće asocijacije koje građani imaju u odnosu na prosečne policijske službenike/ce, tu prevladavaju pozitivni stavovi.

„Percepcije prosečne policijske službenice su pozitivne, međutim ono što je nalaz istraživanja je da se opšti stereotipi o muškarcima i ženama oslikavaju i na ovom polju, s obzirom da su lepota, izgled i šarm nabrojani kao najčešće prve asocijacije u odnosu na policijske službenice, dok manje od jedan odsto ispitanika ima istu prvu asocijaciju u odnosu na prosečnog policijskog službenika“, istakla Milošević.

Ona je kazala da niko od ispitanika ne smatra da prosečni policijski službenik nije dorastao svom poslu, dok je pet odsto ispitanika to navelo kao prvu asocijaciju u odnosu na žene u policiji.

„Kada je u pitanju komparativna analaza sa zemljama regiona, u svim državama postoji nadpolovično poverenje u policiju, ali kada se Crna Gora poredi sa drugim zemljama, poverenje u policiju je najviše u Crnoj Gori“, navela je Milošević

Kada je u pitanju poverenje u ostale institucije, kako je rekla, građani najmanje veruju novoformiranoj Agenciji za sprečavanje korupcije.

Saradnik u IA, Marko Sošić, kazao je da su isto istraživanje istovremeno predstavili u Beogradu, Tirani, Sarajevu, Prištini i Skoplju, partneri na projektu Beogradski Centar za bezbednosnu politiku, Institut za demokratiju i medijaciju, Centar za sigurnosne studije, Kosovski centar za bezbednosne studije i Analitika.

  

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…