Crna Gora: Formirana Mreža za zaštitu potrošača

Podgorica, 12. decembar 2016.  (PR pres servis) – Mreža za zaštitu prava potrošača formirana je potpisivanjem Memoranduma o saradnji 13 nevladinih organizacija, koje će, građanima čija su prava ugrožena u toj oblasti, pružati pravne savete i besplatnu pravnu pomoć.

Memorandum o saradnji potpisale su organizacije Centar za monitoring i istraživanje javnih politika (CeMI), Centar za zaštitu potrošača (CEZAP), Queer Montenegro, Mreža za afirmaciju evropskih integracionih procesa (MAEIP), Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore, Mladi Romi, Savez slijepih Crne Gore, Udruženje roditelji, Obrazovna,kulturna,socijalna i informativna inicijativa (OKSI), Spona, Juventas, Crnogorski ženski lobi i Centar za podršku lokalnog i regionalnog razvoja.

Memorandum je potpisan u okviru projekta ''Unapređenje kapaciteta organizacija civilnog društva i sistema zaštite potrošača u Crnoj Gori –  ZAŠTITI.ME“, kojeg sprovodi CeMI u saradnji sa CEZAP-om, Queer Montenegrom i MAEIP-om, a koji finansira Evropska unija.

Izvršna direktorka CeMI-ja, Nikoleta Tomović, ocenila je da zaštita potrošača u Crnoj Gori još nije dostigla prihvatljiv nivo, iako, kako smatra, u poslednjih nekoliko godina ima poboljšanja na tom polju.

Shodno tome, kako je pojasnila, projekat ima za cilj izgradnju kapaciteta organizacija civilnog društva u razvoju politika i pružanju usluga u oblasti prava potrošača.

''Kroz aktivnosti projekta pružiće se podrška zaštiti prava potrošača, povećati svijest potrošača i pripadnika biznis sektora u pogledu njihovih prava i obaveza, ali i pojačati učešće državnih i lokalnih struktura vlasti i samih građana u kreiranju prigodnog sistema za zaštitu potrošača'', navela je Tomović.

Ona je kazala da je u okviru ovog projekta razvijena prva mobilna aplikacija u Crnoj Gori u cilju podizanja svesti poslovnih lidera i građana o njihovim pravima/obavezama, sa mogućnošću za potrošače da prijave kršenje prava potrošača.

''Da bi se privuklo više građana, posebno onih koji pripadaju mlađoj populaciji koja poseduje smart telefone, razvili smo prvu mobilnu aplikaciju takve vrste u Crnoj Gori, pomoću koje će građani moći prijaviti slučajeve kršenja zaštite potrošača, kao i fotografije, audio snimke i slične dokaze takvih slučajeva'', istakla je Tomović.

Prema njenim rečima, glavni cilj ove aplikacije je da se izmeri ukupni nivo poštovanja prava potrošača u Crnoj Gori, odredi koja preduzeća, vlasnici i / ili radnici su najmanje svesni, ili skloni nepoštovanju prava potrošača, ali i da se podigne svest poslodavaca i građana o negativnim posledicama takvog ponašanja.

''Ovakva aplikacija bi takođe omogućila menadžerima i direktorima pojedinih preduzeća da vide mišljenja i komentare građana i u skladu sa njima preduzmu odgovarajuće mere za one radnike koji su optuženi za kršenje Zakona o zaštiti potrošača'', ukazala je Tomović.

Predsednik Upravnog odbora CeMI-ja, Zlatko Vujović, ocenio je da potrošači u Crnoj Gori nisu na adekvatan način zaštićeni, pojašnjavajući da su zbog toga predvideli aktivnosti koje bi trebalo da ojačaju civilno društvo koje se bavi ili se treba baviti zaštititom prava potrošača.

''U drugoj fazi projekta, planirali smo da raspodelimo 60 hiljada eura organizacijama koje će biti birane na bazi javnog konkursa. Konkurs, koji će biti raspisan, neće biti samo za članice Mreže, već će biti otvoren i za druge nevladine organizacije. Te aktivnosti će biti realizovane tokom naredne godine'', naveo je Vujović.

Advokatica Irena Korać, koja će u okviru projekta pružati besplatnu pravnu pomoć, kazala je da su potrošačka prava najčešće ugrožena ranjivim grupama stanovništva, zbog čega je, kako je ocijenila, potrebno njihovo bolje informisanje i upoznavanje sa zakonskim propisima u toj oblasti.

''Pozivamo građane da nam se jave ukoliko im je potreban pravni savjet, mišljenje i zastupanje u okviru ove oblasti'', navela je Korać.

Advokatica Tijana Živković, pozvala je građane da im se obrate ukoliko imaju problem u oblasti potrošačkih prava.

''U nadi da ćemo imati dobru saradnju sa nadležnim državnim institucijama u narednom periodu, trudićemo se da građanima pružimo kvalitetnu, kontinuiranu i efikasnu besplatnu pravnu pomoć na svim nivoima zaštite'', istakla je Živković.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…