Crna Gora: Državna izborna komisija da saopšti metodologiju po kojoj će vršiti proveru prikupljenih potpisa birača

Podgorica, 31.avgust 2016 (PR pres servis) – Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) pozvao je Državnu izbornu komisiju (DIK) da saopšti metodologiju po kojoj će vršiti proveru prikupljenih potpisa birača i na taj način predupredi moguće zloupotrebe od podnosilaca izbornih lista.

Izvršni direktor CEDEM-a, Nenad Koprivica, kazao je na konferenciji za novinare, da je ta organizacija uradila analizu rezultata parlamentarnih izbora od obnove nezavisnosti do danas, koja je pokazala da je određeni broj podnosilaca izbornih lista osvojio značajno manji broj glasova na izborima u odnosu na broj potpisa prikupljenih za njihovu kandidaturu.

„Prema nezvaničnim najavama, očekuje se da će na narednim izborima učestvovati između 15 i 20 podnosilaca izbornih lista, koje ukupno moraju prikupiti najmanje između 60 i 70 hiljada potpisa birača ili oko 11 odsto ukupnog biračkog tela. Svaka lista mora da prikupi 0,8 odsto ukupnog biračkog tela, što je 4.091 potpis birača“, rekao je Koprivica u PR Centru.

Prema njegovim rečima, ovaj podatak, ali i praksa višegodišnjeg odsustva jasne, valjane i transparentne kontrole procesa prikupljanja potpisa birača i kandidovanja izbornih lista od DIK-a, dovode u ozbiljnu sumnju mogućnost pojedinih podnosilaca izbornih lista da na zakonit način prikupe potrebne potpise.

Projekt koordinatorka CEDEM-a, Danijela Vujošević, kazala je da postoji sumnja da su pojedine izborne liste, koje su bile kandidovane za izbore od 2006. godine, zloupotrebile potpise birača kako bi došle do broja potpisa koji je bio potreban za njihovu kandidaturu.

„Da se slična situacija ne bi ponovila na parlamentarnim izborima raspisanim za 16. oktobar, CEDEM je uputio zahtev DIK-u za slobodan pristup informacijama u vezi sa kontrolom prikupljanja potpisa birača za podršku izbornim listama, koje će biti kandidovane na parlamentarnim izborima zakazanim za 16.oktobar“, navela je Vukošević. 

Shodno Zakonu o izboru odborinika i poslanika, kako je podsetila, birači svojim potpisom mogu podržati samo samo jednu izbornu llistu, a davanje potpisa suprotno ovoj odredbi podlleže njihovoj prekršajnoj odgovornosti, u iznosu od 500 do 2000 eura novčane kazne.

„Pozivamo DIK da saopšti metodologiju po kojoj će vršiti proveru prikupljenih potpisa birača, tj. proveru da li je svojim potpisom izbornu listu podržao samo jedan birač, i na taj način preduprediti moguće zloupotrebe i falsifikovanje potpisa birača od onih podnosilaca izbornih lista koji izbore koriste isključivo u svrhu pridobijanja sredstava iz državnog budžeta na nedozvoljen način“, poručila je Vujošević. 

CEDEM, kako je istakla, očekuje da DIK omogući tehnološko rešenje po kojem bi svaki građanin ukucavanjem svog jedinstvenog matičnog broja u određenu aplikaciju mogao proveriti da li je potpisnik neke izborne liste i koje.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…