CPE: Predstavljen animirani film „Plata za život“

Foto: mc.rs

Beograd – Predstavljen je animirani film „Plata za život“ i novih pet organizacija koje su potpisale Deklaraciju o plati za život.

Iz Centra za politike emancipacije pozvali su sve građane i građanke da podrže Deklaraciju o plati za život individualnim potpisom.

Među prvim potpisnicama su i brojni univerzitetski radnici i radnice, kao što su Todor Kuljić, Adriana Zaharijević, Jovo Bakić, Đokica Jovanović, Predrag Cvetičanin, Nada Sekulić, Zoran Stojiljković, dramske spisateljice Tanja Šljivar i Olga Dimitrijević, pisac Igor Štiks, glumci Tihomir Stanić i Branislav Trifunović, novinarke Iva Parađanin Lilić i Tamara Srijemac, i drugi.

Govoreći o filmu Vladimir Simović, iz Centra za politike emancipacije, istakao je da je to još jedan u nizu napora da problem niskih zarada u Srbiji, ali u celom regionu Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope, približi, kako domaćoj tako i međunarodnoj javnosti.

Film je rađen po scenariju Olge Dimitrijević, a zasnovan je na brojnim istraživanjima međunarodne mreže Clean Clothes Campaign koja su prethodnih godina obavljena u ovom delu Evrope.

Nalazi pokazuju da su u ovom delu Evrope minimalne zarade ispod granice siromaštva i u proseku pokrivaju tek 26% onoga što bi bila plata za život – plata koja zadovoljava osnovne socijalne i egzistencijalne potrebe radnika ili radnice i njihovih porodica. U Srbiji minimalna zarada pokriva oko 30% iznosa plate za život.

Olga Dimitrijević je rekla da je bilo izazovno raditi na filmu koji kombinuje filmski jezik, umetnost i aktivizam, naglašavajući da osnovnu ulogu umetnosti danas vidi u doprinosu širenju ideja jednakosti i socijalne pravde.

Deklaraciju o plati za život potpisali su Sindikat lekara i farmaceuta Srbije, inicijativa Pravo na vodu, BeFem, Centar za empirijske studije kulture Jugoistočne Evrope i Polekol.

Rade Panić, u ime Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, naglasio je da je borba za platu za život jedna od najvažnijih borbi danas. A zašto je borba za zarade važna govore primeri izrazito niskih zarada u javnom sektoru i činjenica da trenutno nekoliko hiljada zaposlenih prima plate koje su niže od garantovane minimalne zarade.

Žaklina Živković, u ime Prava na vodu i organizacije Polekol, rekla je da je pravo na platu za život, iz pozicije njihove organizacije, jednako važno kao i pravo na zdravu životnu sredinu i pravo na pitku vodu. Navela je da je upravo siromaštvo najčešći uzrok zagađenja životne sredine, a to se najviše vidi na primeru zagađenja vazduha u Srbiji gde su glavni uzrok zagađenja individualna domaćinstva koja su, zbog nedostatka novca, prinuđena da se greju na najneefikasnija i najjeftinije energente, koji su veliki zagađivači.

Za BeFem je pravo na dostojanstven život i dostojanstvenu zaradu neprikosnoveno pravo, istakla je Aleksandra Mališić, dodajući da su u BeFemu, kao feminističkoj organizaciji, svesni da bez plate na život nema ni obrazovanja žena, ni participacije u javnom životu. Posebno je važna činjenica, naglašava Mašlišić, da ekonomska zavisnost otvara vrata i drugim vidovima eksploatacije i nasilja.

Deklaracija o plati za život inicirana je juna ove godine od strane Centra za politike emancipacije, a do sada su je potpisala četiri sindikata i 23 udruženja.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…