Ćosić: Priča o antisrpskim medijima je radikalska tradicija

Jugoslav Ćosić

Beograd, 19. oktobar 2019. – U zemlji koja ima tešku istoriju ubistava novinara niko ne bi trebalo da odmahuje rukom na pritiske na novinare, kaže Jugoslav Ćosić, direktor televizije N1.

Za Deutsche Welle priča i zašto tabloide naziva „antisrpskim medijima“.

 DW: Gospodine Ćosiću, u sredu je održan protest novinara i građana povodom pritisaka na Vašu televiziju. Da li Vas solidarnost ohrabruje?

Jugoslav Ćosić: Naravno, to nam puno znači u ovom trenutku. Poznato je da N1 od prvog dana radi u ekstremno neprijateljskom medijskom okruženju, da je godinama izložena pritiscima, klevetama i napadima. Iskreno, ima trenutaka kada se osetite potpuno samim, kao na nenaseljenoj planeti. Ali s vremena na vreme desi se nešto ovakvo, probude se kolege, i to je dokaz da nismo sami i da je solidarnost ključna za opstanak u ovim vremenima. Ohrabren sam da nastavimo ovim šinama sa ovom uređivačkom politikom.

To znaju da budu klizave šine, za vas posebno ove sedmice kad je počeo novi talas pritisaka. U ponedeljak je u dvorište televizije ubačeno više stotina letaka sa natpisom „Republika Srbija – doviđenja, N1 – dobrodošli u Luksemburg“. Kako čitate tu poruku?

Kao novi nivo pritisaka i pretnji nezavisnim medijima u Srbiji. Do sada nismo imali terenski rad. Imali smo medijski rad u tabloidima koji se u ime vlasti obračunavaju sa nezavisnim medijima, imali smo pretnje na društvenim mrežama, a sada imamo i terenski rad. Ovo je peti incident u poslednjih nekoliko nedelja.

Tekst Nemanje Rujevića, u celosti, možete pročitati na sajtu Deutsche Welle.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…